A Condor szerint a Lufthansa visszaél piaci erőfölényével, ezért bepanaszolta a hatóságoknál versenytársát. A Condornak az nem tetszik, hogy egy számukra kedvező szerződést a Lufthansa felmondott.

A Handelsblatt német gazdasági napilap értesülései szerint a Condor a Szövetségi Versenyjogi Hivatalnál jelentette fel a Lufthansát, mert utóbbi idén júniusi határidővel felmondta a ráhordó járatok teljesítésére vonatkozó szerződést.

Fotó: AIRportal.hu

Az egykor a Thomas Cook tulajdonában lévő üdültető légitársaság szóvivője megerősítette a lap információit, és azt mondta, nem volt más választásuk, mint feljelenteni a Lufthansát, mert a cég folyamatosan visszaél egyre nagyobb piaci erőfölényével, a német belföldi járatok terén a legtöbb esetben megtartotta egyeduralmát.

A Condornak vélhetően azért is fáj a szerződés felmondása, mert annak feltételei számukra kedvezőek voltak. A megállapodás értelmében sajátjaként tüntethette fel a foglalási rendszerekben a Lufthansa ráhordó járatait, így a jegyeket ő is értékesíthette, és zökkenőmentesebb utazást tudott nyújtani.

A szerződés értelmében a Condor meghatározott mennyiséget tudott fix és kedvező áron előre lekötni a Lufthansa gépein, amelyekkel a Condor hosszútávú járataira hordtak rá, így előre tudtak tervezni és kommunikálni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: AIRportal.hu

A Lufthansa nem kívánta kommentálni a híreket. Korábban a szerződés felmondásával kapcsolatban azt közölték, hogy saját hálózaton belül igyekeznek tartani az üdülési céllal utazókat, elsősorban a Eurowings low-cost leányvállalat hosszútávú járataira irányítva őket.

Mindkét légitársaság jelenleg a német állam pénzügyi mentőcsomagjából él, a Lufthansa 9 milliárd eurót kapott, amelyből Carsten Spohr vezérigazgató elmondása szerint eddig mintegy 3 milliárdot használtak fel.

A Condor – miután a járvány miatt kútba esett a LOT általi felvásárlás – csődvédelembe vonult, amelyből azóta kijött, és azóta is az 550 milliós állami kölcsönből igyekszik fenntartani magát.