Egy texasi bíróság felmentette a vádak alól Mark Forknert, a Boeing 737 MAX fő tesztpilótáját, akit többrendbeli csalással vádoltak.

Mint arról korábban beszámoltunk, Forkner ellen tavaly októberben emeltek vádat hatrendbeli repülőgép-alkatrészekkel kapcsolatos csalás, a hatóságok félrevezetése és az ezzel összefüggő csalárd levelezés miatt.

A vádirat szerint a férfi még 2017-ben, a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) jóváhagyási folyamata során hamis, pontatlan adatokat, részinformációkat osztott meg a hatósággal a 737 MAX átesésvédelmi rendszerével (amely főszereplője volt a két légikatasztrófának) kapcsolatban.

Forrás: Boeing

Ha a bíróság bűnösnek mondta volna ki, akkor akár 20 év börtönbüntetés is várt volna Mark Forknerre.

A felmentő ítéletet kommentálva a felperes Szövetségi Igazságügyi Minisztérium szóvivője, Joshua Stueve azt mondta, csalódottak a döntés miatt, de tiszteletben tartják azt. Forkner ügyvédje szerint „független, okos és méltányos bíró és bíróság” döntött, a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) és a Boeing nem kommentálta a fejleményeket.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mark Forkner volt eddig az egyetlen, aki ellen vádat emeltek a 737 MAX tervezése és jóváhagyása kapcsán. Korábban a Boeing már megállapodást kötött az igazságügyi minisztériummal, amelynek lényege, hogy 2,5 milliárd dollár büntetést és kompenzációt fizet, valamint elismerte, hogy felelősségre vonhatók a jóváhagyási folyamatban történtekért.