Ha valaki keresett már munkát, szinte biztos, hogy belefutott már a „családias légkör” kifejezésbe, amit számos cég gondol a magáénak. Az Aeroplexnél büszkék rá, hogy ezt nemcsak a munkáltató állítja magáról: a munkavállalókat megkérdezve toronymagasan ez az egyik legfőbb értéke a cégnek. Mi az ACE-titok, ami több generációnyi tudást és tapasztalatot kovácsol össze, és képes mindig megújulni? Az Aeroplex HR igazgatójával, Vasas Anikóval beszélgettünk.

„Családias munkahelyi környezet” – egy gyors kereséssel az egyik legnagyobb álláskereső portálon jelenleg több mint 800 olyan hirdetést találni, amelyben valamilyen formában szerepel ez a kulcsszó. Ez jól mutatja, hogy a munkáltatók milyen fontos értéknek és vonzerőnek tartják, ami a munkavállalók számára is vonzó lehet. Ezt persze sokszor nehéz bizonyítani, és csak munkába állás után derül ki, hogy ez a sok szempontból szubjektív érték igaz volt-e vagy sem.

Az Aeroplexnek ezzel szemben „papírja” is van róla, amit nem a munkáltató, nem is egy tanácsadócég, hanem egyenesen a munkavállalók állítottak ki. Egy nemrég lezajlott dolgozói felmérésen ugyanis egyértelműen kiderült: az ACE közösség egyik fő összetartó ereje a családias légkör, ahol összetartó és támogató csapatban dolgozhatunk.

Az elmúlt években a vállalat sikeres és növekvő pályára állításának köszönhetően megkétszereződött a létszám, és a következő években is folyamatos bővülés várható.

Az ACE ma már a munkavállalói közösségét is átgondolt, tudatos stratégia mentén építi, hiszen közel hétszázan dolgoznak a cégnél.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Vasas Anikó, az Aeroplex HR igazgatója (Fotó: Aeroplex)

Vasas Anikó, az Aeroplex HR igazgatója hangsúlyozta, hogy „a nagyvállalati formálódás mellett nagy hangsúlyt kap a hagyományos családias értékek megőrzése, amit az ACE dolgozói is a vállalat egyik legfontosabb erősségének tartanak. A családias légkör azonban nemcsak a minden napokban érződik. A repülőgép ipar tipikusan egy családokon belül »öröklődő«, generációkon átívelő szenvedély, egy hivatás, amely összeköt.”

Az elmúlt évek megmutatták, hogy a gyorsan változó világunkban a kiszámíthatóság olyan érték lett, ami döntő tényező lehet egy munkahely választásakor. Éppen ezért népszerű az Aeroplexnél az operatív területeken a kiszámítható munkarend, amivel akár egy évre előre is tudható, hogy mely napokon kell dolgozni, és mely napokat tölthetjük otthon.

A kiszámíthatóság azonban nem csak a napi munkában jelenik meg.

Vasas Anikó kiemelte, hogy a hosszú távú karriertervezést segítendő idén elindult az Életpálya program, amivel a repülőgép-szerelői szakmai út a belépő gyakornoki szinttől a legmagasabb jogosításokkal rendelkező szakértői szintekig átlátható és kiszámítható.

A HR igazgató hozzátette, hogy az ACE Életpályamodell bármilyen tapasztalattal, illetve szakmai ambícióval rendelkező kollégának támogatást ad abban, hogy kiteljesedjen a karrierjében. „Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy meghatároztuk a szakmai lépcsőket a gyakornoktól a karbantartási projektvezető szintig, az egyes lépcsőkhöz pedig transzparens követelményrendszert és bérezést illesztettünk.”

Idei újdonság, hogy azok, akik szakmán kívülről érkeznek, vagy nem szeretnének magasabb szakmai szinteken, például jogosított szerelőként dolgozni, az ACE azok számára is kialakított egy karrierút-lehetőséget. A repülőgép karbantartási asszisztens kiváló opció a tapasztalat szerzésre, akár önálló munkavégzést is lehetővé tesz, de innen is van lehetőség tovább lépni.

Az Aeroplex tudatos stratégia mentén nagyon sokat tett azért az elmúlt években, hogy mind a megrendelői, mind pedig a munkatársai számára stabil, megbízható partner legyen. Egyre bővülő, visszatérő megrendelői kör biztosítja a vállalat hosszú távú sikerességét.

A stabilitás előnyeiből pedig az ACE munkatársai is részesülnek: csak az idei bérfejlesztési program keretében legalább 30%-kal növekednek a bérek egy év alatt.

Forrás: Aeroplex

Az energiaválság minden vállalkozáshoz hasonlóan az Aeroplexet is érinti, ennek ellenére nem áll meg az újabb juttatások bevezetése. Vasas Anikó elmondta: „Idén karácsonykor először minden munkavállalónak pulykapénzt fizet a cég. Emellett más béren kívüli juttatásokon is dolgozunk, amik a terveink szerint a jövő év első felétől indulhatnak. Ezek érdemben támogatják a munkatársaink egészségét, jóllétét, és családjaik biztonságát.”

„Kétségtelen, hogy munkavállalói élmény terén nagyobb lemaradást kell behoznunk. Ez viszont egy lehetőség arra, hogy hónapról hónapra új dolgokat teremtsünk, és látványos változást érjünk el, legyen szó a munkatársak bevonásáról egy elégedettségi felméréssel, a belső kommunikáció fejlesztéséről, vagy a fizikai munkakörnyezet javításáról, amire csak az idén több tízmillió forintot költöttünk” – tette hozzá a HR igazgató.

A belső vállalati építkezésnek már pedig kifelé is látható nyoma van. Az Aeroplex, mint munkáltató már nem rejtőzik el a repülőtér kerítésén belül. Az ACE nevével több helyen is lehet találkozni szakmai rendezvényeken, állásbörzéken, vagy akár citylight plakátokon is, sőt a repülőtér régi D porta épületében kialakított interjú helyisége is jól látható a gyorsforgalmi útról. A cég hírét pedig az indén sikeresen elindított munkatárs ajánló program révén az itt dolgozók is viszik: fél év alatt nem kevesebb mint 40 munkatárs csatlakozott az ACE-hoz ismerőse ajánlásának köszönhetően.

Az ACE fennállásának 30 éve alatt sok esemény formálta a róla kialakult képet. Vasas Anikó leszögezte:
„Nagyon sok érték és csapatmunka áll amögött, hogy ma már egy nemzetközi szinten sikeres és elismert céget takar az Aeroplex név.”

„Az ACE vezetői teljesen elkötelezettek abban, hogy előremutató és modern termelésirányítási struktúrát, folyamatokat, illetve az ezeket támogató vállalati kultúrát kell teremteni, amihez az alapokat sikeresen letettük, a megvalósítás pedig már folyamatban van” – tette hozzá az igazgató.

Az Aeroplex működéséről és bővüléséről cikksorozatunk első részében olvashatsz, a magyar repülőgép-karbantartó vállalat pályakezdőknek és szakembereknek kínált képzési- és munkalehetőségeiről pedig itt írtunk!

Az Aeroplex, a régió legnagyobb repülőgép-karbantartó vállalata számos nyitott pozícióval várja a szakembereket, nézd meg az aktuális álláslehetőségeket itt!

A cikksorozat az Aeroplex támogatásával jött létre.