A Boeing amerikai repülőgépgyártó vállalat 3,4 milliárd dolláros szerződést írt alá az iráni Aseman Airlines légitársasággal új generációs keskenytörzsű, Boeing 737 MAX utasszállító repülőgépek szállításáról – közölték helyi idő szerint kedden Washingtonban.

Fotó: Boeing | © AIRportal.hu

Fotó: Boeing

A Boeingnak ez az első kereskedelmi megállapodása Teheránnal, amióta az Iránnal szemben folyamatosan keményebb fellépést ígérő Donald Trump az Egyesült Államok elnöke.

Az Aseman Airlines teheráni székhelyű, belföldi és külföldi járatokat üzemeltető magántársaság, tulajdonosa és működtetője egy iráni magánnyugdíjalap. Ez a harmadik legnagyobb légitársaság Iránban.

A megállapodás szerint az iráni Aseman Airlines harminc darab Boeing 737 MAX repülőgépet szándékozik megrendelni az amerikai gyártótól, a légitársaság ezek mellett további harminc darab repülőgépre szerzett opciós vásárlási jogot.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Boeing vezetői a kedden aláírt szerződést keretmegállapodásnak minősítették. A szállítások 2022-ben kezdődnek meg.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium adataira hivatkozva a Boeing vezetői keddi közleményükben arra hívták fel a figyelmet, hogy egy ilyen volumenű szerződés mintegy 18 ezer munkahely megőrzését jelenti az Egyesült Államokban.

Az iráni légitársaságok számára tavaly nyílt meg a lehetőség, hogy az országot sújtó nemzetközi szankciók feloldását követően megújítsák meglehetősen koros repülőgépflottáikat. Az állami Iran Air légitársaság óriási megrendeléseket írt alá a két nagy gyártóval, vegyesen keskeny és szélestörzsű repülőgépekre. Az Iran Air Airbus és Boeing rendeléseiről korábban részletesen is beszámoltunk. A légitársasághoz az első Airbus gyártmányú repülőgépek (A321 és A330) már meg is érkeztek.

Boeing 737 MAX 8 (Fotó: Boeing) | © AIRportal.hu

Boeing 737 MAX 8 (Fotó: Boeing)