A China Aviation Supplies Holding Company és az Airbus megállapodott, hogy a kínai állami holding összesen háromszáz A320-as és A350-es típuscsaládba tartozó repülőgépet szerez be az ország légitársaságainak.

Forrás: Airbus

A keretszerződést az európai repülőgépgyártó részéről a leendő vezérigazgató, Guillaume Faury, míg a kínai állami holding képviseletében a társaság elnöke, Jia Baojun írta alá hétfő este az Airbus közleménye szerint.

Az ünnepélyes eseményt az épp Párizsban hivatalos látogatáson lévő kínai elnök, Hszi Csin-ping és Emmanuel Macron francia államfő jelenlétében tartották.

Az Airbus leendő vezérigazgatója elmondta: megtisztelő számukra, hogy támogathatják a kínai légiközlekedés növekedését ezzel a megállapodással.

A szerződés 290 darab A320-as és 10 A350-es típuscsaládba tartozó repülőgépről szól.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ezeken belül az egyes változatokat nem közölték, ahogy azt sem tudni még, hogy mely légitársaságok kapnak majd a megrendelésből, és milyen arányban. A kínai állami holding többek közt vesz és elad, valamint lízingel repülőgépeket.

Januári adatok szerint az országban 1730 darab, az Airbus által gyártott repülőgép üzemel, 1455 A320 típuscsaládba tartozó és 17 A350-es. A gyártó legfrissebb előrejelzése szerint Kínában a következő 20 évben mintegy 7400 új repülőgépre lesz igény, amely a globális piac közel ötödét jelenti.