Mivel a Boeing felfüggesztette a 737-esek összeszerelését, a típus szerkezetének nagy részét gyártó Spirit Aero Systems most bejelentette, hogy wichitai központjából minden ötödik dolgozóját elbocsátja.

Mintegy 2800 fő elbocsátását jelentett be az elhúzódó 737 MAX-válság miatt a Boeing alvállalkozója, a Spirit Aerosytems – írja a Flightglobal.

A cég a 737-esek törzsét és szárnyainak nagy részét készíti Wichitában (Kansas állam), a leépítés az ottani munkaerő 22 százalékát jelenti.

A típus szerkezetének 70 százalékát a Spirit készíti, a cég bevételének mintegy fele származik ebből a tevékenységből.

Forrás: Boeing

A vállalat összesen 13 000 dolgozót foglalkoztat Wichitában, az első távozók január 22-én hagyják el a munkahelyüket. Sok dolgozónak cégen belül más álláshelyet találtak a közlemény szerint.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Spirit a 737 MAX-gyártás leállításával indokolta a döntést: mint megírtuk, a Boeing bejelentette, hogy januártól felfüggeszti a típus összeszerelését az elhúzódó repülési tilalom miatt.

Mivel pedig a már készre szerelt, de a visszavont típusengedély miatt letárolt 737 MAX-ok száma mintegy 400 darab, és előbb ezeket kell átadni, bizonytalan, hogy mikor és milyen rátával indulhat újra az összeszerelés. A Spiritnél is van több mint 100 darab, a Boeing számára még át nem adott 737-es törzs.

A Spirit arra számít egyébként a közlése szerint, hogy ha ismét elkezdődik a gyártás valamikor a közeljövőben, azt a Boeing alacsonyabb ütemben fogja végezni.

A cég arról is tájékoztatott, hogy e hónap végén más telephelyein is lesznek leépítések, bár kisebb mértékűek. Ezen kívül elárulták, hogy tárgyalnak a Boeing képviselőivel új gyártási menetrend kidolgozásáról az idei évre, hogy minimalizálják a hosszú távra ható zavarokat, fenntartsák a gyártási képességeket.