Hétfői budapesti járatainak nagy részét is törölte a Lufthansa-csoporthoz tartozó low-cost légitársaság hétfőn, miután a Eurowings Germany pilótáit képviselő szakszervezet 2022.10.17-én, hétfőn 00:00 órától 2022.10.19-én, szerdán 23:59 óráig tartó sztrájkot hirdetett. A keddi és a szerdai járattörlésekről későbbre ígért tájékoztatást a cég.

Sztrájkra szólította fel tagjait az Eurowings Germany légitársaságnál a Vereinigung Cockpit (VC) pilóta-szakszervezet, amely 2022.10.17-én, hétfőn 00:00 órakor kezdődik és 2022.10.19-én, szerdán 23:59-ig tart.

A Eurowings a hétfői (október 17.) menetrendet vasárnap kora reggel tette közzé, a keddi és szerdai járattörlésekről későbbre ígért tájékoztatást.

A Budapest Airport járatinformációs rendszerének adatai szerint a Eurowings hat hétfői budapesti járatából mindössze egy, a reggeli stuttgarti járatpár (EW2780/2781) közlekedik.

Törölték a 7:55-kor Hamburgból (EW7784), a 8:25-kor Kölnből (EW788), a 8:40-kor és 19:40-kor Düsseldorfból (EW9784 és EW9782), valamint a 20:50-kor Stuttgartból (EW2784) a Liszt Ferenc reptérre érkező járatokat, valamint ezek visszaúti párjait.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: AIRportal.hu

A légitársaság közlése szerint a munkabeszüntetés “csak” a Eurowings Germany által üzemeltetett járatokat érinti, a Eurowings Europe által üzemeltetett járatokat nem. A Frankfurtból és Münchenből közlekedő Eurowings Discover szintén nem érintett a sztrájkfelhívásban. A cég közleménye kitér arra, hogy sajnálja az utasoknak okozott kellemetlenségeket, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető legkisebbre csökkentse a sztrájk hatásait.

Amint korábban megírtuk, a Eurowings Germany pilótái október elején már egy teljes napra sztrájkba léptek, hogy így gyakoroljanak nyomást a munkáltatóra a bérrendezésről és a munkakörülmények javításáról folytatott, több tárgyalási forduló után megrekedt, a nyár óta húzódó tárgyalásokon.

A szakszervezet most azzal indokolta a sztrájkot, hogy a munkáltató nem tett le az asztalra olyan javaslatot sem, amely tárgyalási alapot jelenthetne.

A légitársaság vezetése arra figyelmeztetett, hogy a háromnapos sztrájk nemcsak pilóta, hanem más munkahelyeket is kockára tesz a vállalatnál, a szakszervezet követelése pedig a légitársaság fenntarthatóságát és létét is fenyegeti.

Mint arról a héten beszámoltunk, a légitársaság másik egysége, az eddig Ausztriában működő Eurowings Europe a héten kapta meg a máltai üzemelési engedélyeket. A Máltára költözést azzal indokolta a légitársaság, hogy a szigetország által biztosított szabályzói és gazdasági keretek versenyképesebb működést, valamint a különböző európai bázisokon dolgozó személyzet alkalmazása terén kevésbé komplex szabályokat írnak elő. Mindez támogatja a légitársaság páneurópai terjeszkedését és új piacokra lépését.