Az e heti tárgyaláson sem született megállapodás a Lufthansa és a német légitársaság pilótáinak szakszervezete között, így a Vereinigung Cockpit péntekre munkabeszüntetést tűzött ki, a Eurowings pilótái is támogatták a sztrájkfelhívást. A légitársaság mintegy 800 járatát törli pénteken, köztük az összes Frankfurtból és Münchenből a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre érkezőt.

Az érdekképviselet közlése szerint a fizetésekről szóló tárgyalásokon a Lufthansa elmulasztotta azt a lehetőséget, hogy a pilóták elvárásainak megfelelő bérajánlatot tegyen. A cég mintegy ötezer pilótája idénre 5,5 százalékos bérnövekedést és ezt követően inflációkövető emelést kíván.

Megállapodás hiányában a Vereinigung Cockpit (VC) péntekre sztrájkot tűzött ki – írta a Reuters az érdekképviselet közlésére hivatkozva. A szakszervezet szerint a munkaügyi vita lezárásához a légitársaságnak jelentősen jobb ajánlatot kell tennie.

A Lufthansa azt válaszolta a hírügynökségnek, hogy mindent megtesz a sztrájk hatásainak minimalizálása érdekében.

Csütörtökön délelőtt aztán a Lufthansa arról tájékoztatott, hogy 800 járatát törli a pénteki napon, amely mintegy 130 ezer utast érint.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Budapest Airport járatinformációs rendszere szerint az aznapi összes, Frankfurtból és Münchenből a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre érkező járatát törölte a légitársaság.

A Lufthansa közlése szerint „jó és kiegyensúlyozott ajánlatot” adott a pilótáknak, amely álláspontja szerint jó alapot jelent a megegyezésre, és továbbra is azt szorgalmazza, hogy a felek a tárgyalóasztalnál találjanak megoldást.

A munkabeszüntetés szeptember 2-án nulla órától 23:59-ig tart, és a Lufthansa utasszállító járatai mellett az áruszállító leányvállalat, a Lufthansa Cargo minden Németországból induló járatát érinti.

Az Aerotelegraph tudósításában hozzáteszi, hogy az utasszállítási üzletág összes – azaz Airbus A330, A340, A350, A319, A320, A321, valamint Boeing 747-400 és 747-8 –  géptípusán dolgozó pilóta sztrájkol aznap.

Forrás: Lufthansa

Korábban megírtuk, hogy a Lufthansa pilótái július végén elsöprő többséggel szavaztak a sztrájk mellett, amely arra biztosít lehetőséget az érdekképviseletnek, hogy akár azonnali hatállyal sztrájkba hívhassa a légitársaság és a cargo-divízió mintegy ötezer pilótáját, ha nem sikerül megállapodni a munkáltatóval.

Amint beszámoltunk róla, eközben július végén a Lufthansa szinte teljes forgalmát megbénította több németországi reptéren a földi dolgozóinak sztrájkja, amely miatt több mint ezer járatot kellett törölni. Emellett a légitársaságnak a munkaerőhiány miatt számos alkalommal kellett ritkítania nyári menetrendjét, sőt utóbb az őszi hónapok forgalmának és a téli menetrendnek a megnyirbálást is kilátásba helyezte.

Mindeközben a Eurowings pilótái több mint 90 százalékban szavaztak a szakszervezet sztrájkfelhívása mellett.

Ugyan ez még nem jelent azonnali munkabeszüntetést, de ha ott sem születik megállapodás, a diszkont leányvállalatnál is sztrájk kezdődhet.

A Eurowingsnél a bérrendezés mellett a repült órákkal és pihenőidőkkel kapcsolatos szabályok kedvezőbbé tételét is követelik a pilóták.

Fotó: AIRportal.hu