A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség adatai szerint az év eddigi részében kétszer annyi késés keletkezett az európai légiközlekedésben, mint tavaly, ezért sügős intézkedésre kéri a kormányokat és a légiforgalmi irányító szolgálatokat.

A szervezet lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint Alexandre de Juniac vezérigazgató azt mondta, a nyári utazási szezon kellős közepén is az emberek időben szeretnének eljutni célállomásukra, de sokan csalódni fognak, mert jelentős késések tapasztalhatóak az európai légiközlekedésben. Konkrétan időarányosan kétszer annyi a késés, mint tavaly ugyanilyenkor.

A kormányoknak és a légiforgalmi irányító szolgálatoknak cselekednie kellene, de tudvalévő, hogy ezt a helyzetet nem lehet azonnal megoldani  jegyezte meg Juniac hozzátéve, megfelelő befektetésekkel és tervezéssel jövőre csökkenthető lehet az összesített késés.

Az EUROCONTROL európai áramlásszervezezőtől kapott adatok alapján az IATA azt írta, hogy az első félévben 47 ezer perc késés keletkezett a rendszerben, 133 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. Ezen késések többnyire a légtér kapacitásának szűkössége, valamint a kevés légiforgalmi irányító miatt alakult ki, és a sztrájkok is megtették a maguk hatását. A légiforgalmi szolgáltató miatti korlátozások júliusban elérték az átlag 20 percet, de volt, hogy 337 perc késés keletkezett csak emiatt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az IATA kiemelte, hogy a légitársaságok az utazási igényre reagálva jelentősen emelték a kapacitásaikat, új útvonalakat nyitottak, a légiforgalmi szolgálatok ugyanakkor nem fektettek elég pénzt a szolgáltatás fejlesztésébe, és az irányítók képzésébe, emiatt munkaerőhiány alakult ki, így viszont nem tudják a megnövekedett forgalmat kezelni.

Illusztráció. (Forrás: Eurocontrol)

Az IATA ezért arra szólítottak fel a kormányokat és irányító szolgálatokat, hogy a kapacitások biztosítása érdekében modernizálják az infrastruktúrát, vezessék be az Egységes Európai Égbolt koncepciót és változtassák meg a munkaszervezés folyamatát.