A járvány miatt született átmeneti, államközi légügyi megállapodást az indiai polgári légiközlekedési miniszter szerint a Lufthansa kihasználja, és szabálytalanul szerez versenyelőnyt a helyi cégekkel szemben. Ezért a tárcavezető megüzente: egyetlen külföldi fuvarozó sem működhet a helyi társaságok kárára, és ideiglenesen megvonták a német légitársaság berepülési jogát.

Indiában március 23. óta főszabály szerint nem lehetnek nemzetközi menetrend szerinti járatok a koronavírus-járvány miatt, de júliustól kétoldalú megállapodások alapján tizenhat országból – köztük Németországból – indulhattak ilyenek.

Illusztráció, a Lufthansa repülőgépei Frankfurtban (Forrás: Frankfurt Airport)

Hardeep Singh Puri polgári repülésért felelős miniszter azonban úgy látja: a Lufthansa ezt a lehetőséget, illetve az úgynevezett hatodik szabadságjogot kihasználva szerez átszálló utasokat főként az Egyesült Államok és Kanada felé – írta a Hindustan Times.

A hatodik szabadságjog alapján a légitársaság elviheti a saját országában lévő bázisára az utast, és onnan egy harmadik országba tovább utaztathatja. Az indiai légiközlekedési hatóság ugyan felhívta a Lufthansa figyelmét arra, hogy a járvány miatt megkötött, rendkívüli bilaterális egyezmény szerint ezt nem tehetné meg, a cég nem intézkedett.

A hatóság ezért október 20-ig megvonta a Lufthansa berepülési jogát, mert állítása szerint a német légitársaság jogosulatlan előnyhöz jutott az azonos útvonalon közlekedő indiai cégekkel szemben. Ezt azzal támasztották alá, hogy a Németországba érkező indiaiakkal szemben jelentős korlátozások vannak érvényben, így az igény is sokkal alacsonyabb ezekre a járatokra.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Külföldi légitársaságok nem üzemelhetnek a helyiek kárára, ez ellen mostantól keményen fel fogunk lépni – jelentette ki a miniszter.

Hozzátette, mindenki szeretné, ha külföldi légitársaságok repülnének Indiába, de tudatosítani kell a piaci szereplőkben, hogy legalább megközelítően egyenlő esélyeket kell biztosítani a nemzetközi szerződések alapján szabályozott útvonalakon.

Az intézkedés nem maradt válasz nélkül, a német hatóságok október 14-ig megvonták az Air India repülési jogait. Az indiai légiközlekedési államtitkár szerint Németországgal már zajlanak a tárgyalások a repülési feltételek újbóli rendezéséről és a megállapodás átalakításáról, erről napokon belül döntés születhet.

Fotó: AIRportal.hu