A Liszt Ferenc repülőtér sorozatban tizedszerre is elnyerte a Kelet-Európa legjobbja címet a Skytrax World Airport Awards díjátadón, a világ legjobbja a szingapúri Changi, Európáé pedig Párizs-Charles de Gaulle lett.

A Budapest Airport közleménye szerint a szerda este átadott elismerés olyan kérdőíveken alapul, amelyeket 8 hónapos felmérési időszak alatt több mint 100 nemzetiségű légiutas tölt ki.

(Fotó: Budapest Airport / Baranyi Róbert)

A megkérdezettek értékelik az utazási élményt, illetve a különböző repülőtéri szolgáltatásokat, az érkezéstől az utasfelvételen és a biztonsági ellenőrzésen át, egészen a beszállító kapuknál történő indulásig.

A díjat a Passenger Terminal EXPO március 15-i ünnepségén adták át Amszterdamban. A Skytrax közleménye szerint a világ legjobb reptere a szingapúri Changi, második a dohai Hamad, harmadik a tokiói Haneda, negyedik pedig a szöüli Incshon (Incheon) lett.

A nagy, összesített 100-as listán a legjobb európai létesítmény az ötödik helyen lévő Párizs-Charles de Gaulle. Hatodik lett Isztambul, majd sorrendben München, Zürich, Tokió-Narita és Madrid következik.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Bécs ezen a top 100-as listán a 11., míg Budapest a 77. lett (tavaly a 80. volt), Oslo és Málaga között, térségünkből más reptér nem szerepel rajta, de az egyéb címen kiosztott elismerések között sem.

A régiós listákon Európát egyébként hatféleképp csoportosítja a Skytrax, van összesített Európa-mezőny, és van külön Közép-, Észak-, Dél-, Nyugat- illetve Kelet-Európa. Utóbbiban az első helyezett Budapest mellett például Tallinn, Szófia, Bukarest, Belgrád, Riga és Zágráb került a top 10-be. A közép-európai tízes csoportban München vezet, Bécs a harmadik, Prága a nyolcadik.

Érdekesség, hogy a regionális repterek rangsorában össz-európai lista van, és itt Budapest a hatodik, míg Düsseldorf az első, Hamburg a második, Párizs-Orly a harmadik.

Mint megírtuk, e hónap elején a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) ismerte el a Liszt Ferenc légikikötő teljesítményét, egy független, nemzetközi utasfelmérés alapján, amely szerint az alicantei és a helsinki mellett a budapesti lett a legjobb európai légikikötő a 15 és 25 millió közötti utasforgalmú létesítmények között.