Járattörléssel teszi helyre a menetrendet a Ryanair, naponta 40-50 járatot nem indítanak el azért, hogy a többi pontosan induljon és érkezzen. A törlések néhány budapesti járatot is érintettek.

A légitársaság a Facebook-oldalán tette közzé indok nélkül, hogy naponta 40-50 járatot törölnek majd a következő hat hétben, ebben az esetben ingyenes átfoglalást, vagy a jegyár visszatérítését kérhetik az érintett utasok. Amennyiben az utas nem kap e-mailt a járat lemondásáról, úgy semmilyen változás nincs a járattal kapcsolatban – hívta fel a figyelmet a Ryanair.

Bár az írek azt ígérték, naponta legfeljebb 50 járatot törölnek, a légitársaság honlapján lévő felsorolás szerint az akció első napján, múlt pénteken 80, vasárnap 82 járat nem indult el, hétfőre 56 járat lemondását tervezték. A következő napokban is hasonló mértékű járattörlésre lehet számítani.

A budapesti járatok közül néhány barcelonai, és londoni volt érintett, de a következő napokban nem szerepel budapesti járat törlése a tervek között.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A BBC azt írta, a Ryanair a járatok pontosabbá tétele miatt töröl öt héten keresztül naponta mintegy 50 járatot, amely egyébként az összes napi járat 2 százalékát teszi ki. A Ryanair azt közölte a brit közszolgálati csatornával, hogy a járatok pontossága 80 százalék alá esett szeptember első felében, és ezt elfogadhatatlannak tartják.

A járattörlés mintegy 285 ezer utast érinthet, a Ryanair viszont azt reméli, hogy a járattörlésekkel a hálózaton 90 százalékra emelkedik a pontosság, mivel a törölt járatoknak köszönhetően repülőgép kapacitás és személyzet szabadul fel, így a nem törölt járatok pontosabban közlekedhetnek.

Fontos megjegyezni, hogy bár a Ryanair az érintett utasoknak felajánl egy másik járatot, amelyre ingyen átfoglalhatnak, ezt nem kötelező elfogadni. A Ryanair ugyanis csak a saját járathálózatán ajánl fel alternatívát. Az uniós légi utasok jogairól szóló direktíva alapján azonban a légitársaságnak rivális légitársaságnál is le kell foglalnia a jegyet, ha az érintett utasnak nem felel meg a légicég által felajánlott opció.

A BBC-nek nyilatkozó Simon Calder légügyi szakértő azt mondta, kompenzációra is jogosultak lehetnek az érintett utasok.

Az Irish Times szerint az akció hátterében az áll, hogy év közben a légitársaság nem adta ki a hajózó személyzet szabadságát, amelyet most így oldanak meg. Az új jogi szabályozás szerint ezeket decemberig ki kell adnia a munkáltatónak. Korábban a szabadságokat az áprilistól márciusig terjedő 12 hónapos pénzügyi évre számolták, az új szabályok azonban a naptári évet veszik alapul.

A Ryanair a pilótáknak küldött, és az Irish Timeshoz is eljutott levélben emellett az egyre kevesebb rendelkezésre álló pilóta számát is okolta a járattörlésekért.