2018 őszén ismét elindítja a légiforgalmi irányító képzését a HungaroControl Zrt. A magyar légtérben közlekedő légi járművek irányításáért felelős állami vállalat ezúttal két hullámban toborozza az irányító-jelölteket. Az első toborzási időszakban a jelentkezések beadásának határideje 2018. január 31.

Ahogyan az elmúlt években megszokhattuk idén is megkezdte a légiforgalmi irányítók toborzását a HungaroControl Zrt. a 2018. szeptemberében induló légiforgalmi irányító képzésére. A toborzási időszakot most azonban két hullámra bontotta a cég.

Az első fontos határidő, amit érdemes mindenkinek feljegyezni: 2018. január 31.
Eddig kell ugyanis beadni a jelentkezésüket azoknak, akik a toborzás első hullámában részt kívánnak venni.

Lehet, hogy pont rád vár ez a szék a HungaroControl ultramodern Remote Tower munkatermében? (Fotó: AIRportal.hu)

Az előző években a pályázók nagy része a megadott jelentkezési határidő előtti utolsó napokban küldte el a jelentkezését. Idén a HungaroControl szakértői arra biztatják a jelentkezőket, hogy ne centizzék ki a jelentkezést, minél előbb küldjék el a pályázatukat.

Ez előnyös a jelentkezőknek is, mert így több FEAST időpont közül választhatnak a toborzó időszak során, és az orvosi vizsgálatok időzítésében is lehetőség adódik a tervezésre. Ha valamilyen nem várt esemény, vagy betegség jön közbe, rugalmasabban tudják alakítani a felvételi időpontokat azok, akik nem az utolsó pillanatban jelentkeznek. Ezen felül több idő áll rendelkezésre a szükséges ügyintézéshez is, és marad idő, ha egy plusz igazolást kell megszerezni (pl. nyelvvizsga honosítás, iskolai végzettséget igazoló dokumentum, orvosi igazolás, stb.).

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A jelentkezés feltételei és a beadandó dokumentumok nem változtak az előző évekhez képest. Fontos kiemelni – mert sokaknak lehet téves információja ezzel kapcsolatban- hogy a légiforgalmi irányító tanfolyamra történő jelentkezésnek nem feltétele a felsőfokú végzettség és nem szükséges semmilyen szakirányú előképzettség, sőt műszaki beállítottság sem.

Sokan azt gondolják, hogy a légiforgalmi irányító szakmában csak a férfiak állják meg a helyüket, de ez nem igaz,
évről évre egyre több hölgy jelentkezik, végzi el sikerrel a képzést és szerez szakszolgálati engedélyt.

Légiforgalmi irányító hölgyek irányítják az ország magaslégterének egyik szektorát a HungaroControl munkatermében. Lehet, hogy te is megállnád a helyed ebben a munkakörben? (Fotó: AIRportal.hu)

A tanfolyamra bárki jelentkezhet, aki Európai uniós állampolgársággal rendelkezik, a magyar nyelvet anyanyelvi szinten ismeri, betöltötte a 20. életévét és büntetlen előéletű. A jelentkezéshez államilag elismert angol középfokú komplex nyelvvizsgával vagy azzal egyenértékű bizonyítvánnyal és legalább középfokú iskolai végzettséggel kell rendelkezni. Nem jelentkezhet olyasvalaki, aki korábban bármikor sikertelen FEAST tesztet írt.

A jelentkezéshez mindössze egy fényképes önéletrajzot, motivációs levelet kell beküldeni, valamint csatolni kell a legalább középfokú iskolai végzettséget igazoló okirat másolatát, és ami nagyon fontos, egy államilag elismert angol középfokú komplex nyelvvizsga vagy azzal egyenértékű bizonyítvány másolatát. Ennek meglétét ugyanis jogszabály írja elő, így a cég akkor sem tud eltekinteni a megfelelő nyelvvizsgát igazoló okirattól, ha a jelentkező anyanyelvi szinten beszél angolul.

Légiforgalmi irányító munkaállomás a HungaroControl vadonatúj Remote Tower (rTWR) munkatermében. (Fotó: AIRportal.hu)

A légiforgalmi irányító munkakör betöltéséhez javarészt olyan képességek, készségek szükségesek, amik nem tanulhatók, vagy megvannak valakiben, vagy nem. A jelentkezők közül összetett tesztek segítségével választják ki a HungaroControl szakemberei a jelölteket. Olyan alapvető képességeket vizsgálnak, amelyekre további tudást építve nagy valószínűséggel válhat valaki alkalmassá a légiforgalmi irányító munkára. A kiválasztási folyamatról korábbi cikkünkben bővebben is írtunk.

Az ideális jelölt magabiztos, kiegyensúlyozott és felelősségteljes; képes gyorsan és hatékonyan dönteni; átlagon felül bírja a stresszt és a monotóniát. A légiforgalmi irányító jó koncentrációs készséggel rendelkezik; képes egyszerre több dologra is figyelni, akár huzamosabb ideig is; jó problémamegoldó. Nagyon fontos továbbá, hogy a légiforgalmi irányítás csapatmunka, valamint folyamatos tanulással, képzéssel jár, ezért is a szakma iránti szeretet és a megfelelő szintű elkötelezettség elengedhetetlen.

A tesztekre nem kell, és sokak szerint nem is lehet előzetesen felkészülni,
hiszen ezek a képességeket, készségeket mérik fel, nem elméleti tudást, vagy begyakorolt megoldásokat követelnek.

Ugyanakkor a sikeres felvételihez a magabiztos angoltudás elengedhetetlen. A tesztek összetettek és megterhelőek, ugyanakkor azok számára, akikben szükséges képességek megvannak, kellő odafigyeléssel, összpontosítással megoldható. Az előző években általunk megkérdezett irányító hallgatók szerint az a legfontosabb, hogy kipihenten, stabil angol nyelvtudással és egészséges magabiztossággal álljon neki a teszteknek a jelentkező.

Már a tanfolyam is high-tech munkakörülmények között zajlik. (Fotó: AIRportal.hu)

A kétéves légiforgalmi irányító tanfolyam nem hasonlítható egy felsőoktatási képzéshez. Egy rövid, elméleti alapismereteket átadó időszakot követően nagyon hamar elkezdődnek az intenzív szimulátoros képzések, amikor az elsajátított tudást a gyakorlatba ültetik át a hallgatók és oktatóik.

A tanfolyamot sikeresen elvégző hallgatók gyakornoki szakszolgálati engedélyt szereznek és már élesben, a munkateremben – oktatói felügyelettel – dolgoznak, amíg meg nem szerzik a kellő gyakorlatot ahhoz, hogy sikeres hatósági vizsgát követően megkapják a szakszolgálati engedélyt és légiforgalmi irányító váljon belőlük.

A légiforgalmi irányító hivatás egy nagyon magas presztízzsel járó és különleges szakma, mely hosszú távú, kiszámítható munkát, anyagi biztonságot és tervezhetőséget nyújt. A légiforgalmi irányítói szakmát ugyanakkor nem lehet megunni, nincs két egyforma nap. Folyamatos fejlődés, tanulás vár azokra, akik ezt a munkát végzik.

Az átlagon felüli anyagi juttatásokon túl a légiforgalmi irányítók kiemelkedően jó munkakörülmények között dolgozhatnak, tervezhető beosztás mellett megfelelő szabadidővel rendelkeznek, a HungaroControl által támogatott rekreációban vehetnek részt minden évben. Az irányítók előtt karrierút lehetőségek, életpályamodell és fejlődési lehetőség áll, supervisorrá vagy akár oktatóvá válhatnak, részt vehetnek szakértőként a cég különböző projektjeiben.

Ha érdekel a légiközlekedés, vagy a légiforgalmi irányítás és úgy érzed, megvan benned a szükséges motiváció,
add be a jelentkezésed minél előbb, de legkésőbb 2018. január 31-ig a HungaroControl Zrt-hez, hogy a világ egyik legkülönlegesebb szakmájában dolgozhass!