Jelentős, a tavalyi évit messze meghaladó veszteséggel zárta a 2018-as pénzügyi évet a Bombardier kereskedelmi gépeket gyártó részlege, a bizjet üzlet azonban a tavalyinál nagyobb nyereséggel üzemelt.

A közlekedési eszközöket gyártó kanadai társaság honlapján közölt eredmény-kimutatás szerint a mára már csak a CRJ-programból álló kereskedelmi gépekkel foglalkozó részleg a tavalyi évben 1,7 milliárd dollár bevételből gazdálkodhatott, 24 százalékkal kevesebből, mint egy évvel korábban, az üzemi szintű veszteség 93 százalékkal romlott és 755 millió dollárt tett ki.

A tavalyi év során 47 gépre kaptak megrendelést, 11 darabban kevesebbre, mint egy évvel korábban, a rendelésállomány az év végével 97 gépen állt, 12 darabbal magasabban, mint 2017 év végén.

Forrás: Bombardier

A business jeteket gyártó részleg ehhez képest kimondottak jó évet zárhatott pénzügyileg, annak ellenére, hogy bevételei mindössze 1 százalékkal emelkedtek és közel 5 milliárd dollárt tettek ki. Az üzemi eredmény viszont így is 9 százalékot emelkedett és 430 millió dollár nyereséget mutatott az év végével.

A Bombardier tavaly közlése szerint piacvezető volt a gépátadások terén: összesen 137 gép gyártásával végeztek, a rendelésállomány listaáron számolva 14,3 milliárd dollár értékű volt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A kimutatásban jelezték: az új Global 5500 és 6500 típusok várhatóan az év végével kerülhetnek forgalomba.