Jelentősen lerontotta az Air France-KLM anyagi helyzetét a több hete tartó sztrájkhelyzet, a cégnek eddig 75 millió eurójába került a fizetések körüli vita miatt kialakult munkabeszüntetési akciók, de a teljes hatás a 300 milliót is elérheti.

A francia-holland légitársasági szövetség legfrissebb, első negyedéves üzleti jelentésében tért ki arra, hogy a az üzemi eredményben ütött 75 millió eurós lyukat a sztrájk, de az egységköltségek 2,1 százalékos növekedésében is jelentős szerepe van (1,7 százalék) a munkabeszüntetéseknek.

A cég utasforgalma egyébként még a sztrájkok ellenére is 5,2 százalékkal tudott emelkedni, ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a negyedéves kimutatás március 31-ével zárult, a nagyobb “csapás” a második negyedéves, április-júniusi időszakban éri majd a csoportot.

Fotó: AIRportal.hu

Az első negyedévben a bevételek 1,8 százalékkal 5,8 milliárd euróra nőttek, de részben a sztrájk miatt az üzemi eredmény a tavalyi 33 milliós veszteség után idén 118 milliósra dagadt és az adózott eredmény sem fest szebb képest: tavaly még 143 milliós bukta volt az első negyedévben, idén már 269 millió.

Az Air France-KLM számításai szerint a sztrájk összesen 300 millió eurójukba kerülhet, emiatt lefelé kellett módosítani az éves becsléseket. A mostani állás szerint a korábbinál fél százalékkal kisebb kapacitásbővítés várható, az 1-1,5 százalékos egységárcsökkenés helytt pedig 0-1 százalékos növekedésre lehet számítani, mindezek mellé a korábban vártnál 350 millióval nagyobb kerozinszámla is társul.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ezek együttes eredményeként a 2018-as üzemi eredmény biztosan a 2017-es szint alatt marad.

Légitársaságokra bontva az Air France az első negyedévet 178 milliós mínusszal zárta, amely 121 millióval rosszabb, mint tavaly ugyanilyenkor, a KLM viszint 32 millióval 60 millióra javította üzemi szintű nyereségét.