A brazil Embraer részvényesei jóváhagyták az Boeing és az Embraer közötti stratégiai együttműködést.

A Brazíliában megrendezett rendkívüli közgyűlésen a részvényesek 67%-a vett részt, és az érvényes szavazatok 96,8%-ban igent mondtak a tervezett stratégiai együttműködésre.

Ennek értelmében az Embraer kereskedelmi repülőgépeinek üzletágát, valamint az ezzel kapcsolatos szolgáltatási tevékenységeket egy vegyesvállalatba szervezik ki.

Az új vegyesvállalat részvényeinek 80%-át a Boeing, 20%-át az Embraer birtokolja majd.

A teljes üzletág értéke 5,26 milliárd dollár, a Boeing 4,2 milliárd dollárt fizet a 80%-ért.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Embraer részvényesei jóváhagyták azt a megállapodást is, hogy a gyártó közösen fejlessze és értékesítse a KC-390 típusjelzésű közepes méretű, többcélú szállítógépet. Erre másik vegyesvállalatot hoznak létre, amelynek 51%-át a brazilok, 49%-át az amerikaiak birtokolják.

Forrás: Boeing

Az Embraer hadiipari és business-jet üzletágai, valamint az ezekhez kapcsolódó szolgáltató tevékenységek külön, a tőzsdén jegyzett vállalatban maradnak.

A két repülőgépgyártó az együttműködésről még 2018 decemberében állapodott meg, a brazil kormány jóváhagyása idén januárban érkezett meg. A felek reményei szerint az összes illetékes hatóság beleegyezését követően, várhatóan az idei év végéig megalakulhat a két vegyesvállalat.