Zöld utat adott a brazil kormányzat a Boeing és Embraer stratégiai együttműködésének.

A kormányzati jóváhagyást követően a két gyártó továbbléphet annak a vegyesvállalatnak a létrehozásában, amelynek 80%-át a Boeing, 20%-át az Embraer tulajdonolja majd a két fél között még decemberben megszületett egyezség feltételei szerint.

Forrás: Boeing

Az elmúlt hetekben olyan hírek is napvilágot láttak, hogy az új brazil elnök, Jair Bolsonaro megvétózhatja az üzletet, azonban az elnöki hivatal mostani közlése szerint nem akadályozzák meg.

Miután a kormányzattal tüzetesen átvizsgálták a cégek végleges javaslatát, úgy találták, hogy az összhangban van a brazil nemzeti érdekekkel és szuverenitással – közölték.

A vegyesvállalat veszi át az Embraer összes polgári-kereskedelmi programját, és az érintett típusokhoz kapcsolódó szolgáltató tevékenységeket is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A brazil gyártónál tehát csak a businessjet-üzletág és a hadiipari tevékenységek maradnak.

A két vállalat továbbá megállapodott egy másik vegyesvállalat létrehozásáról, amely az Embraer KC-390-es többcélú, katonai típusának kereskedelmi és üzletfejlesztési tevékenységét viszi tovább. Ebben a Boeing viszont csak kisebbségi 49%-os tulajdonrészt kap, míg az Embraer birtokolná a cég 51%-át.

Az utasszállító gépekről szóló tranzakció lezárását megelőzően még szükséges, hogy az Embraer igazgatótanácsa véglegesítse az előzetes jóváhagyását, ezt követően pedig már csak a részvényesek, és az illetékes hatóságok pecsétje szükséges.

A Boeing és az Embraer tervei szerint – amennyiben minden jóváhagyás időben megtörténik – a vegyesvállalat legkésőbb 2019 végéig létrejöhet.

Az együttműködés 2018 januárjában bejelentett létrehozását az elmúlt hónapokban két brazíliai bíróság is próbálta megakadályozni, legutóbb a dolgozókat képviselő szakszervezetek beadványa nyomán, azonban a fellebbviteli bíróságok rendre hatályon kívül helyezték ezeket a döntéseket.

Forrás: Boeing