Az Európai Bizottság újra meghosszabbította a 80-20-as résidőszabály felfüggesztését, amely most a 2022-es nyári menetrendi időszak végéig, október 29-ig érvényes.

A bizottság közleményében azt írta, az oltások és a Covid-igazolvány bevezetése sokat segített a légiközlekedésnek, ennek ellenére a 2019-es szintet még nem érte el az európai légiforgalom.

A szabályok értelmében a légitársaságoknak a birtokolt résidők 64 százalékát kell használniuk ahhoz, hogy megtarthassák őket, ezzel újabb segítséget tudnak nyújtani a szektornak.

A bizottság a járvány elején törölte el a 80-20-as szabályt, majd azt az idei téli időszakra 50 százalékban állapította meg, vagyis a cégeknek a résidők 50 százalékát kell használniuk, ez az érték fog a jövő nyári időszakban 64 százalékra módosulni.

Fotó: AIRportal.hu

A Eurocontrol adatai szerint az idei nyári időszakban kicsivel 70 százalék fölött alakult a légforgalom a 2019-eshez képest, a 2022-esre pedig a szervezet előrejelzése 89 százalékos kapacitást prognosztizál.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Adina Valean közlekedési biztos jelezte: tudják, hogy a légitársaságok aggódnak az omikron variáns és a csökkenő előfoglalások miatt, folyamatosan figyelemmel követik az eseményeket, és ahogy eddig is, készek azonnali segítséget nyújtani, ha arra szükség lesz.

A Ryanair és a Wizz Air már egy évvel korábban is kritizálta a résidőszabály enyhítését, az ír fapados szerint ez csak a jegyárak emelkedését okozza, a magyar hátterű cég pedig úgy látja: a lépés nem szolgálja az utasok, adófizetők és dolgozók érdekeit.

A légitársaságokat tömörítő Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) lapunkhoz eljuttatott közleményében üdvözölte a mostani döntést, mivel szerintük stabil helyzetet teremt a légicégeknek.