Jól haladnak a szűzrepülést előkészítő munkálatok, ezért lehetséges, hogy már a jövő hét végén, az idei Párizsi Légi Szalon nyitányát megelőzően teljesítheti első felszállását az Airbus A350XWB prototípus.

Az AFP által közreadottak szerint az előkészületek nagyon jól haladnak és amennyiben az időjárás is lehetővé teszi már jövő hét végén felszállhat az A350 eXtra-Wide-Body prototípus.

Pascal Verneau, a berepülésére kijelölt hat fős csapat fedélzeti mérnöke nyilatkozata szerint reméli, hogy az első repülés még a június 17-én kezdődő légi szalon előtt megvalósul.

A szűzrepülés, amennyiben minden rendben zajlik 4 órás időtartamú lesz. Az időjárási körülményeket figyelembe véve az A350-es a Pireneusok, vagy Bretagne fölött fog repülni – tette hozzá Verneau.

A felkészülés aktuális fázisáról pedig annyit árult el, hogy néhány napnyi hajtóműteszt és két olyan futáspróba van még mindenképp hátra, amely során a gép eléri a felszálláshoz szükséges sebességet.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A francia hírügynökség meg nem nevezett forrássának tippje szerint egyébként szombatra, vagyis június 15-ére várható a mérföldkőnek számító esemény.

Az Airbus 2014 második félévére tervezi az A350-es forgalomba állítását. A háromféle törzshossz-kivitelben kínált típuscsaládra eddig összesen 616 darab megrendelés érkezett.


Airbus-videó a hajtómű-indítási próbáról. (Forrás: Airbus YouTube Csatorna)

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!