A dubaji reptér hangárjában végzett karbantartás közben az Emirates egyik A380-asának orr-része lefordult a törzset alátámasztó bakról a beszámolók szerint.

A légiközlekedési eseményekkel foglalkozó Jacdec Twitter-oldala szerint augusztus 22-én megsérült az Emirates egyik A380-asa a dubaji reptéren, amikor a hangárban épp karbantartást végeztek rajta.

Az információk alapján a 4 éves, A6-EOP lajstromjelű gép orra lefordult a törzset alátámasztó bakról, a fotók alapján az orr-rész nagy mértékben sérült, akár szerkezeti károk is keletkezhettek.

Az időjárásradart fedő orrkúp tekintélyes része hiányzik (vélhetően a gépet körülvevő állványzat sodorta le), leszakadt helyéről a radar, az orrfutó-akna ajtók összetörtek, ennek környékén a törzsön horpadások is látszanak. Ezen kívül a bal első ajtó is hiányzik, de nem tudni, hogy ez a baleset következtében nincs-e a helyén, vagy leszerelték. A hírek szerint senki sem sérült meg.

A repülőgépeket a futóművek karbantartásakor, tesztelésekor, vagy azok cseréjekor szokták felemelni, ilyenkor a törzs meghatározott pontjain tartóbakokkal támasztják alá és emelik fel a repülőgépet a hangár padlójáról annak érdekében, hogy a munkálatokat el lehessen végezni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Hasonló balesetek olyankor szoktak még előfordulni, amikor az orrfutómű behúzását megakadályozó biztosító csapszeg (pin) nincs a helyén és úgy húzzák be az orrfutót, hogy a repülőgép nincsen felemelve.

Az aero.de cikke szerint az érintett repülőgép nemrég Bangkokból Dubajba teljesített járatot, ez után következhetett be a karbantartás során a baleset.