Az életmentő felszereléseket fejlesztő és gyártó, orosz NPP Zvezda vállalat katapultülést fejlesztett kisgépek számára. Az eszköz, bár jelentősen eltér a vadászgépek hasonló rendszerétől, remélhetőleg beválik, széles körben elterjed és számos életet ment majd meg.

A könnyű sportrepülőgépek robbanásszerű terjedésével, – a GAMA legfrissebb információi szerint manapság világszerte közel 140 000 darab egy morotos sportrepülőgép repül és a számuk folyamatosan növekszik – valamint a hobbipilóták számának növekedésével a gépveszteségek sem csökkennek. Az akár pilótahibából, akár műszaki okokból bekövetkező balesetek számos emberéletet követelnek, melynek elkerülésére folyamatosan újabb és újabb megoldásokon törik agyukat a mérnökök.

Ezidáig a gépet is többé-kevésbé épségben lehozó mentőernyő volt az egyeduralkodó megoldás, de a szkafandereket, hajózóruhákat, valamint más életfenntartó és életmentő felszereléseket (többek közt a MiG-29-eseken alkalmazott K-36-os ülést is) fejlesztő és gyártó NPP Zvezda a közelmúltban bemutatta az első, kisrepülőgépek számára készített katapultülést.

A KS-2012-es első tesztjeit már el is végezték (Forrás: NPP Zvezda) | © AIRportal.hu

A KS-2012-es első tesztjeit már el is végezték (Forrás: NPP Zvezda)


A katonai repülőgépeken használt “nagytesókhoz” képest a KS-2012 jelzéssel illetett szerkezet esetében rakétahajtás helyett egy pneumatikus munkahengerként funkcionáló, teleszkopikusan kinyíló fémrúd biztosítja a gépelhagyást és a függőleges vezérsík kikerülését. A beépített mentőernyő ráadásul a gépelhagyást követően automatikusan kinyílik, így az esetlegesen sérült vagy sokkos állapotban lévő pilótának nem kell még azzal is törődnie. A gyártó tájékoztatás szerint ülésük 30 és 4000 méter között, maximum 400 km/h sebességig használható biztonságosan életmentésre.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A katonai változatoknál jóval egyszerűbb és könnyebb konstrukciónak köszönhetően a teljes ülés csupán 16.5 kilogrammot nyom, így ideális ultrakönnyű és könnyű sportrepülőgépek számára. Az NPP Zvezda illetékesei remélik, hogy úttörő konstrukciójuk széleskörűen elterjed majd a kisgépes repülésben.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!