A Lufthansa német légitársaság pilótának szakszervezete keddre és szerdára újabb sztrájkot hirdetett. Az érdekképviselet (Vereinugung Cokcpit – VC) vasárnapi közleménye szerint kedden a rövidtávú – belföldi és európai – járatokon, szerdán pedig a rövid- és a hosszú távú – interkontinentális – járatokon is sztrájkolnak majd.

A cég lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint november 29-én, kedden valamennyi Németországból induló rövidtávú belföldi, illetve európai járat, november 30-án, szerdán valamennyi belföldi, rövidtávú és interkontinentális járat érintett. A a légitársaság hétfőn 14 órakor teszi közzé a sztrájk alatti menetrendet.

A múlt héten keddtől szombatig tartó sztrájkok során a Münchenből és Frankfurtból Budapestre közlekedő járatpárok nagy többségét is törölte a légitársaság, ez várható kedden és szerdán is.

A munkavállalókat azért kellett ismét sztrájkba hívni, mert a szakszervezet és a munkaadók vezetőinek egyeztetése nem vezetett eredményre – áll a közleményben, amely szerint érthetetlen, hogy a Lufthansa miért nem tesz tárgyalásra érdemes ajánlatot a bérek rendezéséről.

A cég szerint a szakszervezet oldalán hiányzik az együttműködési készség. Nagyon hasznos volna, ha a VC végre szakítana a hajthatatlansággal – mondta Bettina Volkens személyzeti vezető a Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak. A kompromisszumot “nem lehet sztrájkkal kikényszeríteni” – tette hozzá.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A VC és a Lufthansa Csoport vitája a mintegy 5400 pilótára vonatkozó kollektív szerződés lejárta, 2012 áprilisa óta tart. A szakszervezet eddig 14-szer sztrájkolt, legutóbb a héten, szerdától szombatig. A munkabeszüntetés miatt 2755 járatot kellett törölni a Lufthansa menetrendjéből, ami mintegy 345 ezer utazni vágyónak okozott bosszúságot. A csoport többi utasszállító tagcégét – Eurowings, Germanwings, SWISS, Austrian Airlines, Air Dolomiti, Brussels Airlines – nem érintette a munkabeszüntetés.

A VC éves szinten átlagosan 3,66 százalékos béremelést követelt a kollektív szerződés lejártával kezdődött és 2017 áprilisáig tartó ötéves időszakra a szerződés hatálya alá tartozó 5400 pilótának. A munkaadó szerint ez összességében 20 százalékos emelést jelentene az eleve legjobban kereső munkavállalói csoportnak, amit nem lehet kigazdálkodni a többi, mintegy 120 ezer dolgozó munkahelyének veszélyeztetése nélkül.

A vállalat 4,4 százalékos fizetésemelést ajánl a 2018 közepéig tartó időszakra, a 2012 óta elmaradt emelés kompenzálására pedig 1,8 havi bérnek megfelelő egyszeri juttatást. Számításaik szerint egyetlen nap sztrájk 10 millió euró bevételkiesést okoz, és igencsak rontja a Lufthansa hírnevét.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!