Első alkalommal szállít Tiencsinben összeszerelt repülőgépet európai megrendelő flottájába a gyártó.

A Wizz Air veheti át az első olyan európai megrendelő flottájába kerülő Airbus A321neo repülőgépet, amelyet a kínai Tiencsinben működő üzemben gyártottak – számolt be a Bloomberg

Az érintett példány június 9-én teljesítette első tesztútját a repülőgép-követő weboldalak adatai szerint.

A tiencsini Airbus-üzem eddig főként a kínai és időnként más ázsiai vevők által megrendelt repülőgépeket szerelte össze az odaszállított részegységekből, így ez lesz az első példány, amely „visszakerül” Európába.

Illusztráció. (Fotó: AIRportal.hu)

A hírügynökség ezzel kapcsolatos kérdésére az európai gyártó megerősítette az értesülést, hozzátéve, hogy a kínai összeszerelő sor tudott biztosítani a légitársaság növekedési terveinek és elvárásainak megfelelő gyártási határidőt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Wizz Air szintén úgy nyilatkozott, hogy a szóban forgó példány a flottájukba kerül, ám további kommentárt nem fűzött az ügyhöz, így nem tudni azt sem, hogy melyik leányvállalathoz és mely bázisra kerül.

Frissítés: A légitársaság június 27-én közölte, hogy átvette a gépet, amely a közreadott fotó szerint a máltai leányvállalathoz került.

A 2008-ban megnyitott tiencsini Airbus-üzem idén márciusban szerelte össze az első ott készült A321neo változatú gépet, a cég pedig áprilisban jelentette be, hogy egy második A320-as sorral bővítik az egység kapacitását.

A kínai gyártósor (FAL Asia) mellett a németországi Hamburgban, a franciaországi Toulouse-ban és az USA-ban található Mobile-ban gyártják a keskenytörzsű típus egyes változatait. A tiencsini üzemnek fontos szerepe lesz abban, hogy az Airbus A320 család gyártási kapacitása világszinten, összességében havi 75 példányra növekedhessen a 2020-as évek második felében.