Vegyesvállalatot hozott létre a Norwegian egy kínai bankkal, amely átveszi és finanszírozza a légitársaság által megrendelt Airbus A320neo típuscsaládba tartozó repülőgépeket. Ezzel hatalmas tehertől szabadul meg a légitársaság, amelynek pénzügyi teljesítménye javult a harmadik negyedévben.

A skandináv diszkont légitársaság a China Leasing International Corporation DAC (CCBLI) pénzügyi céggel hozott létre vegyesvállalatot.

Az új céghez kerül majd a Norwegian által korábban megrendelt 27 darab Airbus A320neo repülőgép, amelynek átadása 2020-ban kezdődik és 2023-ig tart.

Harminc A321LR-t rendelt korábban a Norwegian. (Forrás: Airbus)

A közös cégben a kínai bank nyújtja a finanszírozást, amely 70 százalékban a tulajdonosa is lesz vegyesvállalatnak, a Norwegian pedig 30 százalékos részesedéssel rendelkezik majd egy leányvállalatán keresztül.

A kínai bankkal közös cég finanszírozza, tulajdonolja és lízingeli majd a 27 darab új generációs keskenytörzsű repülőgépet. A közlemény sokat sejtetően úgy fogalmaz, hogy ez csak a kezdeti mennyiség, azaz a jövőben még bővülhet ez a szám.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A megállapodással a Norwegian könyveiben másfél milliárd dollár lekötött beruházási összeg (capex) szabadul fel.

Javult a cég pénzügyi teljesítménye a harmadik negyedévben

A légitársaság eredményei jelentősen javultak az idei harmadik negyedévben. A tavalyi azonos időszakhoz képest 38 százalékkal 2,2 milliárd norvég koronára javult a cég adózás előtti eredménye, magasabb lett az egységbevétel, és csökkent az egységköltség.

A cég bevételei 8 százalékkal nőttek a harmadik negyedévben a tavalyihoz képest, annak ellenére, hogy az utasszám 3 százalékkal 10,5 millióra csökkent az alacsonyabb kapacitások miatt. A járatok töltöttsége 91,2 százalék volt átlagosan, amely 0,7 százalékpontos javulást mutat.

A 737 MAX repülési tilalma továbbra is gondokat okoz a cégnek. (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)