Bár a Boeing az év eddigi részében valamivel kevesebb bevételből gazdálkodhatott, a költségcsökkentő folyamatoknak is köszönhetően üzemi eredménye megduplázódott a tavalyihoz képest.

A gyártó lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a harmadik negyedévben a bevételek 2 százalékkal 24,3 milliárd dollárra nőttek, míg az üzemi eredmény 18 százalékkal 2,6 milliárd dollárra javult. Ennek ellenére az adózott eredmény 19 százalékos mínuszban van a tavalyihoz képest, de 1,8 milliárd dolláros összege azért nem ad túl sok okot aggodalomra.

A teljes éves adatokat nézve pláne nem kell félteni a Boeinget. Igaz, hogy 5 százalékkal kevesebb, 68 milliárd dollárnyi árbevétellel gazdálkodhatott a január-szeptemberi időszakban, de részben a megszorítások miatt üzemi eredménye a tavalyihoz képest megduplázódott és 7,2 milliárd dollárt ért el. Az adózott eredmény is jelentős mértékben, 55 százalékkal múlta feflül a tavalyit és 5 milliárd dollárt tett ki.

Forrás: Boeing

A fő bevételi forrásnak számító kereskedelmi repülőgépgyártásból 5 százalékkal kevesebb, 41 milliárd dollár árbevételhez jutott a Boeing, ennek hátterében főként az áll, hogy 2 százalékkal kevesebb, 554 gépet adtak át üzemeltetésre az ügyfeleknek. Az üzemi eredmény viszont ennek ellenére is gyakorlatilag kilőtt, 354 százalékkal 3,6 milliárd dollárra erősödött, míg egy évvel korábban “csak” 804 millió dollárt hozott a konyhára üzemi szinten. Úgy tűnik, a költségcsökkentés, és több ezer ember elbocsátása megtette a hatását.

A jó eredmények tükrében nem meglepő, hogy a Boeing megemelte az év végére várható eredményszinteket. A korábbi 11.10-11.30 dolláros sávból a 11.20-11.40 dolláros sávba várják az egy részvényre jutó év végi eredményeket.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.