Az Airbus A380-as típus legnagyobb üzemeltetője kivont flottájából egy 12 éves példányt az óriás utasszállítóból.

Az A6-EDB lajstromjelű A380-ast – amely a jelek szerint elsőként hagyja el a dubaji légitársaság flottáját – teljesen fehér festésben fotózták le az Emirátusokban.

Illusztráció (Fotó: AIRportal.hu)

A repülőgép február 23-án teljesítette utolsó kereskedelmi járatát Muscat és Dubaj (DXB) között, jelenleg a dubaji repülőtéren tárolják.

Az A6-EDB lajstromjelű A380-ast 2008 októberében vette át a légitársaság, azaz mintegy 12 évet repült az Emirates flottájában.

A repülőgép kivonása nincs összefüggésben a koronavírus-járvánnyal, a légitársaság korábban is tervezte, hogy az idősebb példányoktól megszabadul, amelyek helyett még néhány vadonatúj érkezik a flottába, mielőtt az Airbus végleg leállítja a típus gyártását. Az utolsó példányt is az Emirates veszi majd át jövőre.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Korábban voltak arról hírek, hogy az Emirates elállna az utolsó példányok átvételétől, azonban az Airbus szerint ez azért sem lehetséges, mert a legutolsó gép összeszerelése is folyamatban van már.

A repülőgép további pályafutása egyelőre nem ismert. A világban eddig kivont példányok (Singapore Airlines, Air France) közül egyetlen talált új üzemeltetőre, a többit szétbontották és alkatrészként értékesítették, illetve néhány példány még különböző tároló-reptereken várja a sorsát.

Amint korábban megírtuk, a koronavírus-járvány miatt az Emirates is nagy leépítésekre kényszerül, ugyanakkor Tim Clark vezérigazgató nyilatkozata szerint a légitársaság kitart a típus mellett, néhány éven belül a teljes A380-flotta visszatér a forgalomba (kivéve, azok az idősebb példányok, amelyek kivonását korábban is tervezték).