Több nagy légitársaság is életbe léptette a két óránál korábbi, vagy akár a majdnem egésznapos utasfelvételi (check-in) lehetőségét a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren – közölte a reptérüzemeltető. 

A megoldás azoknak az utasoknak jó, akik valamilyen okból korábban érkeznek a repülőtérre, vagy szeretnék elkerülni a csúcsidőszakban a sorban állást.

A nyári utazási szezon előtt a Budapest Airport azt javasolja az utasoknak, hogy hagyjanak elég időt maguknak a repülőtérre való kijutásra és a kötelező eljárások elvégzésére, mert így az utazás is kényelmesebben telik.

Akár a nap bármely szakában elvégezhető az utasfelvétel és a csomagok feladása a Budapest Airport által életbe léptetett új rendszer alapján. Az ún. korai utasfelvételi rendszert (early check-in) több légitársaság is már bevezette májusban és többekkel folyik tárgyalás ennek alkalmazásáról.

Az új szabály lényege, hogy az adott légitársaság járataihoz tartozó utasfelvételi pult nemcsak a korábban megszokott időben, azaz a járatindulás előtt két órával nyílik meg, hanem ennél már jóval korábban elérhető.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: Budapest Airport

Ennek köszönhetően a programban résztvevő légitársaságoknál nem kell szigorúan a repülő indulásához igazítani a repülőtéri kiérkezést, mert a járatra akár több órával korábban is be lehet jelentkezni és fel lehet adni a csomagokat is.

A beszállókártya birtokában pedig az utas máris mehet át a biztonsági ellenőrzésen és a tranzit területen kényelmesen megvárhatja a gépe indulását. Ezzel a módszerrel a gyakorlott utazók elkerülhetik a napi csúcsidőszakokat, amikor óhatatlanul sorban kell állni az utasfelvételnél és a biztonsági ellenőrzésnél is. A repülőtéri csúcsidőszakok hétköznap és vasárnap elsősorban a 10:00-13:00 óra, valamint a 18:00-20:00 óra közötti időszakra esnek, ezeket érdemes elkerülni, ha lehet.

Jelenleg az alábbi légitársaságok vezették be a korai vagy folyamatos repülőtéri utasfelvételt:

LÉGITÁRSASÁG KORAI CHECK-IN MÓDJA MIKORTÓL ELÉRHETŐ?
Lufthansa csoport (Lufthansa, Austrian Airlines, Brussels Airlines, Swiss) nappali időszakban folyamatos Jelenleg is elérhető
Ryanair nappali időszakban folyamatos Jelenleg is elérhető
Wizz Air járat indulása előtt -3 óra Jelenleg is elérhető

Az új utasfelvételi nyitva tartással a Budapest Airport a légitársaságokkal közösen szeretné csökkenteni a várakozási időt csúcsidőben.

A repülőtér üzemeltetője ugyanakkor továbbra is azt kéri minden utastól, hogy a járat indulása előtt legkésőbb két órával érkezzen meg a repülőtérre. A legtöbb légitársaság esetében ma már az online utasfelvételre is lehetőség van.

Ha csupán kézipoggyásszal utazunk, akkor érdemes a beszállókártyát korábban letölteni okostelefonra vagy kinyomtatni otthon, így a check-in pultnál már meg sem kell állni, ehelyett egyből mehetünk a biztonsági ellenőrzésen át a tranzit területre.

Kapcsolódó

Korai utasfelvételi pulttal küzd a ferihegyi tumultus ellen a Wizz Air