Miután Donald Trump amerikai elnök megtiltotta a schengeni övezetből érkezők beutazását az Egyesült Államokba harminc napig, az európai légitársaságok az oda közlekedő járataik részleges leállításáról döntöttek, de teljesen nem áll le a két kontinens közti légi forgalom. Egy nap alatt három országban is zártak be repülőteret.

Az amerikai elnök váratlanul jelentette be a döntést, amelynek értelmében péntek 23 óra 59 perctől az USA nem engedi a területére lépni azokat a külföldi állampolgárokat, akik Európa schengeni övezetében – köztük Magyarországon – jártak az Egyesült Államokba érkezésüket megelőző 14 napban.

Forrás: Airbus

Erre reagálva a légitársaságok rövid helyzetértékelés után egyes járatok törléséről döntöttek. Elsőként a Finnair közölte, hogy minden, az Egyesült Államokba közlekedő járatát felfüggesztette. A SAS még nem hirdette meg március 14-e utáni menetrendjét.

A Lufthansa-csoport közlése szerint a nyugati parti járatokat leállították, sem Los Angeles-be, sem San Franciscóba, sem Seattle nem repülnek, de Washingtonba, New York-Newarkba és Chicagóba közlekednek majd, a kanadai járataik pedig mind megmaradnak.

Az Air France arról tájékoztatott, hogy március 14-től Atlantába, Chicagóba, Detroitba, Los Angelesbe, New York-JFK-re, San Franciscóba és Washingtonba is közlekedik. A KLM azon amerikai repülőterekre közlekedik e dátumtól, ahol vizsgálják a belépő utasokat, de konkrét városokat nem említettek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Norwegian az Al Jazeera szerint dolgozói felét, nagyjából 10 ezer embert kényszerszabadságra küldte és 4 ezer járatot törölt.

Forrás: Gatwick Airport

Az International Airines Group (IAG) érintett légitársaságai (Level, Iberia, Aer Lingus), illetve a LOT Polish Airlines egyelőre nem adtak tájékoztatást.

A schengeni övezet és az Egyesült Államok között naponta mintegy 250 járat közlekedik. Donald Trump döntését az Egyesült Államokban működő, légiutas-kísérőket tömörítő szakszervezet és az Európai Bizottság is elítélte.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség adatai szerint 550 járatot, naponta 125 ezer utast érint az Egyesült Államok megszorítása.

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter a Reuters szerint azt mondta, a kormány kész anyagi segítséget nyújtani az Air France-nak. Állami támogatást garantált a finn kormány is a Finnair számára.

Mint arról korábban beszámoltunk, a római repülőtereket kezelő Aeroporti di Roma március 14-től lezárta Ciampinót, és 17-től Fiumicino 1-es terminálját, Kuvaitváros nemzetközi repülőtere sem fogad vagy indít légi járatokat.

Hozzájuk csatlakozott délután Szlovákia három nemzetközi légikikötője is, miután az MTI jelentése szerint a pozsonyi kormány döntése alapján csütörtökön reggel hat órától Szlovákia egész területén rendkívüli helyzet van hatályban. Ennek értelmében nem fogad és nem indít járatokat a pozsonyi, poprádi és kassai légikikötő.