Az utasok számára vérből vett mintákból végez koronavírus-gyorsteszteket az Emirates, az első érintett az április 15-én közlekedő Dubaj-Tunisz járat volt.

Az Emirates közlése szerint ez az első olyan légitársaság, amely koronavírusra teszteli az utasait. Az ujjbegyből vett vérből történő gyorstesztelést a Dubaji Egészségügyi Hatósággal együttműködésben kezdte meg a légitársaság.

A teszteket a 3-as terminál check-in csarnokában végezték el az utasokon, az eredmény mindössze 10 percen belül meg is lett.

Forrás: Emirates

Az Emirates üzemeltetési vezérhelyettese, Adel Al-Redza szerint az innovatív tesztelési akció gördülékenyen zajlott, a légitársaság vizsgálja, hogy szélesebb körben, más járatok utasaira is kiterjessze a tesztelést.

A teszteléssel az Emirates helyben és azonnal tud az utasainak igazolást adni arról, hogy érinti-e őket a koronavírus-fertőzés.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ez azoknál a járatoknál különösen fontos, ahol a célország hatóságai belépés előtt megkövetelik az utasoktól az igazolás bemutatását arról, hogy nem betegek.

A légitársaság közlése arra nem tért ki, hogy a Dubaj-Tunisz járat bármelyik utasánál találtak-e pozitív mintát, és azt sem részletezi, hogy az alkalmazott módszer mennyire ad megbízható eredményt. Mint ismert, a magyar hatóságok a gyorstesztekkel kapcsolatban óvatosságra intenek, a piacon lévő termékek egy részének pontossága megkérdőjelezhető, és csak egy adott pillanatra nyújtanak információt a páciens állapotáról.

Az Emirates, amely a csaknem három hetes, majdnem teljes leállását követően a napokban kezdi újraindítani néhány kiválasztott járatát, több intézkedést is bevezetett a járvány terjedésének megfékezésére.

A cég előírta a munkatársainak az egyéni védőfelszerelések viselését, a check-in pultoknál válaszfalakat állított fel, módosította a fedélzeti kiszolgálás menetét, a felszolgált ételek csomagolását, és eltávolította a repülőgépek fedélzetéről a nyomtatott újságokat.

Dubajban minden oda-vissza út után gondosan fertőtlenítik és tisztítják a repülőgépek fedélzetét.

Az utasoknak a repülőtéren és a gépek fedélzetén is maszkot kell hordaniuk, a kézipoggyászokat pedig nem engedik fel a gépekre, kivéve a laptopokat és a kisgyermekek ellátásához szükséges kellékeket.

Amint korábban megírtuk, a légitársaság  a budapesti járatok újraindítását a korábbi tervekhez képest egy hónappal, június 22-re halasztotta.