Várakozások szerint a nyáron már megnyitja határait Ausztrália, ezért a Qantas megkezdte néhány újraindítandó külföldi útvonalára a repülőjegyek értékesítését, amin viszont a kormány felháborodott.

A Flightglobal beszámolója szerint Michael McCormack ausztrál miniszterelnök-helyettes, valamint közlekedésért is felelős miniszter felháborodott azon, hogy a Qantas elkezdett jegyeket árulni egyes júliusi, nemzetközi járataira.

Az első nonstop Perth-London járatot a légitársaság speciális festésű Boeing 787-9 Dreamlinere teljesítette. (Forrás: Qantas)

A Qantas japán, szingapúri és hongkongi összeköttetéseinek márciusban kellene újra megnyílnia, de a startot júliusra tolták, viszont az Egyesült Királyságba bár eredetileg csak októbertől repült volna ismét a cég, a tervek szerint már júliusban indulhatnak a londoni járatok.

A szaklapnak küldött közleményében a légitársaság azt írta, azért döntöttek az értékesítés elindítása mellett, mert addigra vélhetően szélesebb körben elérhető lesz a vakcina, így a járvány kontroll alatt tartása mellett újra megnyílhatnak egyes útvonalak.

Korábban a Qantas ehhez kötötte a légi kapcsolatok újbóli felvételét, sőt, Alan Joyce tavaly novemberben azt is elmondta, hogy az oltottságot feltételként szabná a nemzetközi légi utazáshoz.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az ausztrál miniszterelnök-helyettes azonban közleményében leszögezte, csak akkor indulhatnak újra a nemzetközi járatok, ha az utasok nem jelentenek veszélyt Ausztrália lakóira. Erről a döntést a kormány, és nem a légicégek fogják meghozni.

A Qantas jelenleg csak Új-Zélandra teljesít külföldi járatokat, és a belföldi utazás is csak fokozatosan kezd helyreállni. A szigetországba jelenleg csak ausztrál állampolgárok utazhatnak be.