Új intézkedéssel sújthat több légitársaságot és azok utasait a Trump adminisztráció: biztonsági okok miatt a mobiltelefonnál nagyobb méretű elektromos készülékeket, például tableteket vagy laptopokat, de még a nagyobb fényképezőgépeket sem tarthatnák maguknál a kézipoggyászukban az utasok az USA-ba tartó járatokon. Cikkünk megjelenése után jelentették be hivatalosan, hogy az Egyesült Királyság is hasonló szabályozást vezet be, illetve az USA hatóságai 2017. március 25-től életbe léptetik a szigorítást.

Fotó: Emirates | © AIRportal.hu

Fotó: Emirates

A készülékeket csak a feladott csomagban engednék szállítani az érintett légitársaságok azon járatain, melyek olyan repterekről indulnak az Egyesült Államokba, amik szerepelnek a „tiltólistán”.

Az intézkedést egyelőre hivatalosan nem jelentették be, de az Associated Press által megszerzett lista szerint a szigorítás érintené a Dubaj, Abu Dzabi, Ammán, Kairó, Casablanca, Doha, Isztambul, Dzsida, Kuvait és Rijád repülőtereiről az Egyesült Államokba tartó járatok utasait.

A tiltás az Etihad, a Qatar Airways, a Saudia és a Turkish Airlines mellett leginkább az Emiratest sújthatja, mert a dubaji légitársaság bonyolítja a legtöbb járatot és a legnagyobb utasforgalmat az érintett cégek közül USA irányába.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légitársaság szóvivője kedden délelőtt az Independentnek azt nyilatkozta, hogy hivatalosan eddig nem kaptak olyan értesítést a hatóságoktól, amely az USA-ba tartó járatokon a kézipoggyász szabályok megváltoztatásáról szólna.

A legfrissebb értesülések szerint az intézkedés 2017. március 25-től lép életbe. A Flightglobal elemzése szerint naponta mintegy 18 000 utast érint a szigorítás.

A tiltásról először a Royal Jordanian légitársaság tweetjében lehetett olvasni, melyet azóta már töröltek az oldalról, jelenleg mindössze annyit közöltek, hogy hamarosan friss információkat tesznek majd közzé az #electronicsban néven aposztrofált intézkedéssel kapcsolatban.

A tiltott elektronikai eszközöket csak a feladott poggyászban lehet szállítani. Ez viszont növeli az esetleges tűzesetek kockázatát a repülőgépek rakterében,
mert jelentősen megnő túlmelegedésre és kigyulladásra közismerten hajlamos lítium-ion akkumulátorok száma az utasok feladott poggyászaiban.

A tiltást az indokolhatja, hogy az amerikai hatóságok attól tartanak, hogy terroristák a nagyobb elektronikai eszközök akkumulátorainak helyén próbálnának robbanóanyagokat csempészni az USA-ba közlekedő járatok fedélzetére. Az amerikai hatóságok néhány évvel ezelőtt már bevezettek egy olyan szabályt, miszerint a fedélzetre vitt laptopokat és egyéb elektronikai eszközöket az utasbiztonsági ellenőrzéskor be kell kapcsolni és külön be kell bemutatni a biztonsági személyzet részére.

Léptek a britek is

A hírek megjelenése után a BBC szerint az Egyesült Királyság is bejelentette: szintén megiltja, hogy kézpoggyászban 16×9,3 centinél nagyobb elektronikus eszközt, tabletet, vagy laptopot vigyenek magukkal azokaz utasok, akik Törökországból, Libanonból, Jordániából, Egyiptomból, Tunéziából, vagy Szaúd-Arábiából érkeznek az ország területére.

Az intézkedés hat brit légitársaságot érint: a British Airways mellett az easyJet, a Jet2, a Monarch, a Thomas Cook és a Thomson egyes járatain is életbe lép majd a szigorítás. A nem brit légitársaságok közül a Turkish Airlines, a Pegasus Airways, az Atlas-Global Airlines, a Middle East Airlines, az Egyptair, a Royal Jordanian, a Tunisair és a Saudia érintettek.
Utoljára frissítve: 2017.03.21. 21:00