Leállították a Liszt Ferenc repülőteret üzemeltető cég átvilágítási folyamatát, miután Orbán Viktor hétfőn közölte, hogy a jövő tavaszi választásokig nem vásárolja vissza az állam a Budapest Airportot, de a fő tulajdonos tájékoztatása szerint folytatják a párbeszédet a kormánnyal.

A Budapest Airport többségi tulajdonosa, a német AviAlliance GmbH szóvivője a Világgazdaság kérdésére közölte, hogy
a reptérüzemeltető részvényesei abban állapodtak meg, hogy leállítják az átvilágítási folyamatot.

A kanadai-szingapúri pénzügyi befektetői kör azonban folytatja a párbeszédet a magyar kormánnyal Anne Langensiepen közlése szerint. Az AviAlliance GmbH szóvivője hozzátette, a társaság hosszú távon elkötelezett befektető, amelynek a Budapest Airport, illetve a régió tartós fejlesztése áll az érdekében.

(Fotó: Budapest Airport/Baranyi Róbert)

Amint korábban megírtuk, a magyar kormány vezette konzorcium november közepén kezdte meg a repülőtér üzemeltetőjének átvilágítását, az úgynevezett due diligence folyamatot, miután Orbán Viktor október közepén azt nyilatkozta, hogy bármelyik pillanatban visszavásárolhatják a repülőtér üzemeltetőjét.

A miniszterelnök azonban most hétfőn újságírói kérdésre elmondta, hogy “a reptér visszavásárlását a választások előtt semmiképpen nem ésszerű nyélbe ütni”.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A halasztás okaként a magas inflációt és a nemzetközi pénzügyi helyzet bizonytalanságait jelölte meg a kormányfő.

Korábban megírtuk, hogy Matolcsy György jegybankelnök a Magyar Nemzetben megjelent december 6-i írásában a budapesti repülőtér megvétele ellen érvelt, elsősorban a magas vételár és a devizahitelből történő megvásárlás pénzügyi kockázatai miatt, és szorgalmazta, hogy meg kellene építeni egy vadonatúj központi repülőteret az ország középső térségében, gyorsvasúttal a főváros központjába.

Amint korábban megírtuk, a magyar kormány vezette konzorcium információk szerint 4,4 milliárd eurót ajánlott a Budapest Airportért, hírügynökségi források akkori értesülései alapján a jövő évi országgyűlési választás előtt rendezték volna le az ügyletet.

A Budapest Airport Zrt. részvényeinek 55,44 százaléka a német bejegyzésű AviAlliance, 23,33 százaléka a Malton (A szingapúri állami GIC befektetési alap leányvállalata), 21,23 százaléka pedig a Caisse de dépôt et placement du Québec kanadai nyugdíjalap kezében van. Az AviAlliance düsseldorfi székhelyű, több repteret menedzselő vállalat (korábbi nevén Hochtief Airport), amely a szintén kanadai, Public Sector Pension Investment Board (PSP Investments) nyugdíjalap tulajdona.