Légiközlekedési stratégia megalkotásával igyekszik javítani Románia légtere kapacitásait, hogy elkerülhetőek legyen a tavaly nyáron tapasztalt késések.

A kormány ezt a Bukarestben tartott, kelet-európai légiközlekedési helyzetről szóló , a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) által szervezett konferencián jelentette be. Céljuk ezzel nem csak a késések csökkentése, de az unió Single European Sky javaslatának részbeni teljesítését is szolgálja.

Mircea Bostina, a román léginavigációs szolgáltató, a ROMATSA elnöke a rendezvényen azt hangsúlyozta, most alapozzák meg a román légiforgalmi irányítás jövőjét a következő évtizedekre, ennek része az április 8-án üzembe állított irányító szoftver, valamint a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetséggel is együttműködve kialakítandó új légiközlekedési stratégia is. Utóbbit Mircea Bostina kiemelt jelentőségűnek nevezte, mivel így lehet biztosítani, hogy a légtér kapacitásai megfelelnek majd az egyre növekvő igényeknek.

Ez a stratégia tartalmazni fogja a légiútvonalak optimalizálását, a légterek régióközi koordinálását, a kapacitások bővítését és a társszervekkel való hatékonyabb információcserét is.

Forrás: Wikimedia Commons

Rafael Schvartzman, IATA Európáért felelős elnöke azt mondta, Romániának jó esélyei vannak arra, hogy átalakítsa a légiközlekedési szektorát, de ehhez jogalkotói munkára is szükség van. Ezért az IATA azt javasolta, hogy álljanak át a legújabb technológiákra, a jelenleginél többet fektessenek a repülőtéri és légiforgalmi irányítói kapacitások fejlesztésébe és átláthatóan kezeljék a légitársaságoknak felszámított repülőtéri és egyéb díjakat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az IATA adatai szerint a légiközlekedés Romániában 107 ezer munkahelyet támogat és 2,3 milliárd euróval járul hozzá az ország nemzeti össztermékéhez. 2017-ben tízmillió utast kezeltek az ország légikikötőiben, ez a szám a becsélések szerint 2037-re 50 százalékkal emelkedik majd, amely újabb 23 ezer munkahely létrejöttéhez járulhat hozzá. Ehhez azonban az IATA szerint szükség van a szektor modernizálására is.