Repülő laboratóriummá alakítja át egyik A350-es Airbusát a Lufthansa, miután több klímakutató szervezettel is együttműködési megállapodást kötött.

A program célja, hogy a mostaninál pontosabbak legyenek az időjárás-előrejelzések, és jobb képet lehessen kapni a klímaváltozás hatásairól.

A Lufthansa közleménye szerint a leginkább környezetbarát típusát választotta ki a feladatra, a D-AIXJ lajstromjelű, “Erfurt” névre keresztelt gép átalakítását már el is kezdték a Lufthansa Technik máltai hangárjában.

Fotó: Lufthansa

Első lépésként a gép aljára egy újabb légbeömlőt telepítettek, a beáramló levegő pedig az 1,6 tonna tömegű, CARIBIC elnevezésű mobil laborba lép be. A többfázisú átalakításhoz az engedélyeket a vállalat már megszerezte.

A repülőgép várhatóan ez év végén kezdi munkáját, miután visszatért a müncheni bázisra, első járatán nagyjából százféle gázt, aeroszolt és felhőösszetevőt vizsgál majd a troposzférában.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az átalakítást négyéves tervezői munka előzte meg, amelyben a Lufthansa, az Airbus, a Safran, a Dynatech műszergyártó és a Karlsruhei Műszaki Egyetem is részt vett.

Ezekkel az adatokkal a jelenlegi légköri és klímamodellek pontosságát lehet javítani, emellett következtetéseket is le lehet belőlük vonni a klíma változásával kapcsolatban. Az adatok alkalmasak arra is, hogy megvizsgálják, milyen légköri folyamatok változnak és milyen irányban.

Fotó: Lufthansa