Eldőlt a Norwegian Airbus A320neo és A321LR flottájának sorsa: megegyeztek a gyártóval arról, hogy elállnak az ügylettől.

A Reuters jelentése szerint erről az ír legfelsőbb bíróság tárgyalássorozatán esett szó, amelyet a Norwegian csődvédelmi eljárásával kapcsolatban tartanak a héten. Ezzel beigazolódott a tegnap felröppent hír az Airbus-gépekre szóló megrendelések lemondásáról.

A szerződést még 2012-ben írta alá a légitársaság és az európai gyártó, bár azóta többször módosították.

A megállapodás részleteiről annyi derült ki, hogy a Norwegian nem kapja vissza a gépekért fizetett előleget, és további 847 000 USA-dollárral tartozik az Airbusnak.

Forrás: Airbus

A járvány előtt a légitársaságnak listaáron számolva 9,5 milliárd dollár értékben volt szerződése új gépek vásárlására, ezek 2020 és 2027 között érkeztek volna.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Tavaly júniusban a Boeingekre szóló szerződéstől már elállt a cég, 97 darab 737 MAX és 787 Dreamliner vételét mondta vissza.

A Reuters korábbi híre szerint a légitársaságnak 2018 végén még 63 darab A320neo és 30 darab A321LR repülőgépre volt megrendelése, ezek átvételét viszont 2019 tavaszán elhalasztotta a Norwegian lízingcége, az ír Arctic Aviation Assets.

A légitársaság reményei szerint idén áprilisban jöhet ki a csődvédelemből, ekkorra fogadhatják el a reorganizációs tervet. Ennek értelmében 580 millió USA-dollár friss tőkéhez juttatnák a céget, a flotta mérete 140-ről 50 példányra csökken, miután a cég kivonul a hosszútávú járatok piacáról.