A lengyel kormányszóvivő hétfőn délelőtt jelentette be, hogy Lengyelország is felfüggeszti éjféltől az Egyesült Királyságból érkező utasszállító légijáratok fogadását. 

Az MTI híre szerint Twitter-bejegyzésében Piotr Müller biztonsági okokkal, a koronavírus új változatának szigetországi megjelenésével indokolta a döntést. Müller vasárnap a PAP hírügynökségnek elmondta: hétfő délelőtt a lengyel kormány kötelékében működő, a koronavírus-járvány kezelésére hivatott válságstáb megvitatja a korábbinál 70 százalékkal fertőzőbb koronavírus-változat délkelet-angliai felbukkanása nyomán kialakult helyzetet.

A lengyel miniszterelnöki hivatal vezetője, Michal Dworczyk közölte: a válságstáb ülésén a légijáratok felfüggesztésének időtartamáról is tárgyalnak.

Fotó: British Airways

Amint korábban megírtuk, vasárnap reggeltől Hollandia leállította az Egyesült Királyságból érkező utasszállító járatok fogadását, a nap folyamán több európai ország is hasonló korlátozásokat léptetett életbe.

Az MTI hétfőn hajnalban megjelent friss összefoglalója szerint az új koronavírus-variáns angliai terjedése miatt Franciaország, Belgium, Hollandia, Németország, Ausztria, Írország, Olaszország, Horvátország, Bulgária, Románia, a balti országok, valamint Törökország, Izrael, Kuvait, Kanada és Salvador jelentette be a Nagy-Britanniából érkező közvetlen légi járatok hosszabb-rövidebb idejű felfüggesztését.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A magyar hatóságok egyelőre nem jelentettek be korlátozást

Hétfőre Londonból hét érkező járat szerepel a Budapest Airport információs oldalán, három Wizz Air, két Ryanair, egy Easyjet és egy British Airways.

Ezek közül a Gatwickről Budapestre érkező Wizz Air-járat megérkezett hajnali fél kettőkor, a British Airways gépe Heathrowról pedig reggel 9 óra után nem sokkal szállt fel Budapest irányába. A Wizz Air hétfő reggeli Budapest-Luton járata menetrend szerint pontosan 6 óra 15 perckor felszállt, és majd dél körül érkezik vissza Ferihegyre.

Magyarországon szeptember eleje óta szigorú beutazási korlátozások vannak érvényben, az általános szabályok szerint az érkezőknek 10 napot kell karanténban tölteniük (vannak kivételek és két PCR-teszttel ez rövidíthető), a határellenőrzést pedig a schengeni övezeten belüli utazás esetén is fenntartják február 1-ig a kormány november végi döntése értelmében.

Boris Johnson brit miniszterelnök szombat esti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az elsősorban Londonban és Délkelet-Angliában terjedő új koronavírus-variáns fertőzőképessége az eddigi vizsgálatok szerint akár 70 százalékkal is meghaladhatja a korábban azonosított változatokét. Szakértők azt is hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy semmi nem utal olyan módosulásokra, amelyek az új koronavírus-mutációt a korábbi változatoknál súlyosabb megbetegedések előidézésére tennék alkalmassá, és nincs jele annak sem, hogy az eddig kifejlesztett védőoltások kevésbé lennének hatékonyak az új variánssal szemben.