Pénzügyi viták miatt 22 gépes Szuhoj Superjet flottájának kétharmadát leállította a mexikói Interjet.

Arról ír a Flightglobal, hogy 15 gépet tárolt le Mexikó harmadik legnagyobb légitársasága, mivel nem hajlandó fizetni a hajtóművek javításáért. A társaság folyamatos vitában van az orosz gyártóval, ennek újabb fejezete a gépek leállítása.

A flotta nagyobb részét még 2018 második felében vonták ki a forgalomból, azóta újabb két Superjet csatlakozott ehhez.

A lap névtelenséget kérő forrásai azt mondták: a vita tárgya, hogy az Interjet vissza akarja adni a gépeket a Szuhojnak, de ezért anyagi ellentételezést is elvárnának, ám a Szuhoj erre nem hajlandó, mivel ők továbbra is üzemben akarnák tartatni a Superjeteket.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A mexikói légitársaság most már a PowerJet SaM146 hajtóművek javíttatásáért sem hajlandó fizetni, ezért is kellett a gépeket kivonni a forgalomból. A felek folyamatosan fenyegetőznek, de megoldást az ügyre rálátó források egyelőre nem látnak.

A szakportál megkeresésére sem a hajtóművek gyártója, sem a Szuhoj, sem az Interjet nem reagált.

A légitársaság még 2013 júliusában vette át első Superjet gépét, és további hat vár még leszállításra, de azt egyelőre nem tudni, hogy a vita miatt ezeket átveszik-e valaha. Nagy pálfordulás ez, egy évvel az első gép üzembe állítása után a mexikói fapados még elégedettségének adott hangot a típussal kapcsolatban