Aláírták a szerződést, a Qatar Airways megszerezte az olasz Meridiana légitársaság 49 százalékát. Záros határidőn belül új stratégia készül és egy új vezérigazgató is érkezik majd a cég élére.

Vajon tényleg a Meridiana flottamegújítására szolgál majd a Qatar 737 MAX-megrendelése? (Grafika: Boeing)

A Qatar Airways már régóta függőben lévő olaszországi ügylete most már hivatalossá is vált. A katari légitársaság sajtóközleménye szerint a felek a napokban aláírták a végleges szerződést, amellyel a Qatar megvásárolja a Meridiana légitársaságot birtokló új holdingcég 49 százalékát.

A többségi, 51 százalékos rész – nyilván főképp az uniós repülési jogok megtartásáért – pedig a most tulajdonos cég, az Alisarda nevén lesz.

A Meridiana a második legnagyobb olaszországi légitársaság, Szardíniát köti össze európai városokkal, de hosszú távú, főleg üdülőjáratokat is üzemeltet.

A cég ’90-es években gyártott MD-82-esei megérettek a cserére. (Fotó: AIRportal.hu)

A közlemény szerint záros határidőn belül új stratégiát fogalmaznak meg a légitársaság jövőjének tisztázására, és új ügyvezető igazgató is érkezik majd. A Qatar szándéka Akbar Al-Baker vezérigazgató szerint az, hogy együttműködve az új menedzsmenttel megerősítsék a Meridiana olaszországi, európai és tengerentúli jelenlétét egyaránt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az 1964-es alapítású Meridiana több kisebb céget is magába olvasztott az elmúlt évtizedekben, jelenlegi nevég 1991 óta viseli, azelőtt Alisarda márkanéven működött. Jelenlegi flottájában öregedő MD-82-esek (néhány példány hamarosan eléri a 30 éves kort), valamint Boeing 737-700-asok és -800-asok, illetve 767-esek is vannak, ezek sem túl fiatalok.

Korábbi vélekedések szerint a Qatar húsz plusz negyven opciót tartalmazó 737 MAX-megrendelése a Meridiana flottájának megújítását szolgálja majd.

A Qatar az utóbbi években bevásárolta magát a British Airways-t és Iberiát is tulajdonló IAG-holdingba, amelyben fokozatosan 20 százalékra emelte a részesedését, valamint a LATAM-konszernbe, amelyből tíz százalékot birtokol. A Meridiana-ügyletről tavaly még az a hír járta, hogy az év októberére létrejöhet a végleges megállapodás, a jelek szerint a tárgyalások jelentősen elhúzódtak.

Fotó: AIRportal.hu