Sikeresen teljesítette első repülését a Dornier Seawings új generációs Seastar repülő csónakja, a típusváltozat már teljes mértékben megfelel a mai követelményeknek.

Az SN1003 gyártási számú prototípus-példány az oberpfaffenhofen-i repülőtérről indult a március végén lezajlott, 31 percig tartó tesztrepülésére. A D-IDSW lajstromjelű gépet a Dornier Seawings pilótái vezették.

A program fontos mérföldköve volt, amikor a Seastar prototípusa március 19-én megkapta a berepüléshez szükséges engedélyeket a hatóságoktól.

Az újgenerációs Dornier első repülése (Fotó: Dornier Seawings)

Az új generációs repülőgép jelentős változásokon esett át az 1980-as években tervezett eredeti változathoz képest. A műszerfalon már csak nagy méretű, digitális kijelzők találhatók, amelyhez a Honeywell Primus Epic 2.0 avionikai csomagja szolgáltatja rendszert.

Emellett a repülőgép a modern kor követelményeinek megfelelően légkondicionáló rendszerrel, sőt a vízen való manőverezéshez, oldalirányba néző – vízalatti – fúvókákkal is fel van szerelve.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A teljes szerkezet korrózióálló kompozit anyagból készült, amelynek különösen a sós vízi üzemelés során lesz jelentősége, mivel jelentősen csökkenti majd a karbantartási költségeket.

A továbbfejlesztés célkitűzése a rövid- és középtávú utazás olcsóbbá és gyorsabbá tétele volt, de sikerült a repülésbiztonságot és a kapacitást is növelni. A végeredmény egy 1667 kilométer (900 tengeri mérföld) hatótávolságú, több mint 5 tonnás maximális felszállótömegű repülőgép lett, amely akár 300 km/h (180 csomó) sebességre is képes.

A gyártó hagyományaihoz hűen a repülőgép két Pratt & Whitney PT6A-135A hajtóművét – amelyek egy vonó és egy toló légcsavart hajtanak meg – a szárny fölött helyezték el. Ez az elrendezés hajtóműhiba esetén megakadályozza az aszimmetrikus vonóerő kialakulását, illetve a hajtóműveket is védi a felfröccsenő víz ellen, és csökkenti az esélyét annak, hogy a földről idegen tárgyak jussanak be a szerkezetbe.

A repülőgépet többfajta konfigurációval kínálja majd a gyártó. Utasszállítóként akár 12 főt is képes a fedélzetére venni, de VIP-konfigurációban 6 személy utazhat majd. Ezen kívül áruszállító és speciális küldetésekre kialakított változat is igényelhető a későbbiekben.

New Generation Dornier Seastar First Flight

The first flight of our New Generation Seastar was successfully achieved less than 1 week ago. Now with 1/3 of the world undergoing a lockdown, we’re inviting you to fly with us from home! During these challenging times Dornier Seawings is also actively promoting home office and global collaboration with social distancing as much as possible. Keep your mind strong, stay healthy and join us flying the Seastar!For a complete report, please go to: https://dornierseawings.com/new-generation-of-dornier-seastar-completed-first-flight/#DornierSeastar #FirstFlight #aviation #flying #stayhome #flattenthecurve #stayhealthy

Közzétette: Dornier Seawings – 2020. április 3., péntek