Nagy lépést tett a Boeing a 737 MAX típus forgalomba történő visszatérése felé, miután a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) bejelentette, hogy lezárult a hétfőn kezdődött, három napig tartó tesztrepülés sorozat, amely a repülési tilalom feloldásának egyik legfontosabb lépése.

Az amerikai hatóság pilótái és mérnökei az elmúlt három nap alatt hajtották végre az ellenőrző repüléseket a legkisebb befogadóképességű, Boeing 737 MAX 7 prototípusával.

A mintegy 10 órán át tartó repülések során az automatikus repülésvezérlő rendszer változtatásait tesztelték.

Forrás: FAA

Az FAA közleménye hangsúlyozza, hogy a típus repülési tilalmának feloldása egy előre meghatározott folyamat szerint történik.

A hatóság csak akkor adja ki a típus újbóli kereskedelmi forgalomba állításához szükséges légialkalmassági engedélyt, ha az FAA biztonsági szakértői úgy ítélik meg, hogy típus minden tekintetben megfelel a tanúsítási sztenderdeknek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Illusztráció. (Forrás: Boeing)

A most lezárult  tesztrepüléseket még számos fontos lépés követi a következő hetekben (és hónapokban), elsőként az elmúlt három napban összegyűjtött adatokat elemzik a szakemberek.

Az FAA és a kanadai, európai és brazil hatóságok részvételével működő nemzetközi testület ezt követően határozza meg a 737 MAX-pilóták számára minimálisan kötelező képzéseket, majd a különböző testületek kiadják a jelentéseiket. Az FAA ezek után új légialkalmassági direktívát és értesítést ad ki a típusra, majd visszavonja a repülési tilalmat elrendelő határozatot és kiadja a légialkalmassági tanúsítványt. Az FAA ezt követően a típus mind a 121 üzemeltetőjénél ellenőrzi és jóváhagyja a képzési programokat.

A Boeing 737 MAX globális repülési tilalmát közel 16 hónapja, a típus második katasztrófája után, 2019 márciusában rendelték el, néhány nappal az etióp nemzeti légitársaság csaknem vadonatúj 737 MAX 8-asának lezuhanása után.