Varsóba érkezik a Rolling Stones, lengyel légiutas-kísérők tesznek látogatást az egyiptomi piramisoknál, az első női navigátor a pilótafülkében – ezek csak néhány momentumai annak, amelyeket a LOT Polish Airlines történelmi fényképein végig lehet kísérni azon a kiállításon, amely a budapesti Lengyel Intézetben kapott helyett.

Roman Kowalski, lengyel nagykövet gratulációját fogadja Elzbieta Borzon, a LOT magyarországi képviseletének vezetője a megnyitó beszédet követően.
(Fotó: Csemniczky Kristóf – AIRportal.hu)

LOT stewardessek a gízai piramisoknál. A lengyel légitársaság 1963-ban nyitotta meg Varsó és Kairó közötti járatát.
(Fotó: Csemniczky Kristóf – AIRportal.hu)

Amikor még öten kellettek a pilótafülkébe. A kiállítás egyik fényképe. (Fotó: Csemniczky Kristóf – AIRportal.hu)

A tárlat harminc darab válogatott fényképet mutat be.
(Fotó: Csemniczky Kristóf – AIRportal.hu)

Légi mosolyalbum – a LOT 85 éves története képekben címmel nyílt november 18-án fotókiállítás a Lengyel Intézetben, amely harminc, a lengyel légitársaság archívumából válogatott fényképnek ad otthont egészen december 2-ig a Nagymező utca felőli kiállítóteremben, hétfőtől péntekig reggel 09:00 és délután 17:00 között.

A kiállítás apropója, hogy a LOT Polish Airlines idén ünnepli fennállásának 85. évfordulóját, nem mellesleg, mint Európa harmadik és a világ hatodik legrégebbi légitársasága, amely a kezdetektől hű maradt nevéhez. Az 1929. januári alapítás tiszteletére és emlékére az idei év a LOT számára, a sok egyéb napi teendő mellett hangsúlyozottan az ünneplésé is, amelybe a légitársaság a magyar barátait és utazóközönségét is bevonja.

Kezdődött minden azzal, hogy a vállalat úgy döntött, flottájának egyik gépét sok más légitársaságéhoz hasonlóan korabeli festésmintába bújtatja, ezzel is figyelmet hívva a LOT több mint nyolc évtizedes múltjára. Így mutatták be tavasszal az SP-LIE lajstromú E-175 típusú Embraerjüket, amelyet nyáron a budapesti Liszt Ferenc repülőtérre is elhoztak egy kisebb ünnepség keretében.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Most, a téli időszakra pedig megérkezett a fotókiállítás is, amely tulajdonképpen egy utazó tárlat, mert mint azt Elzbieta Borzon, a LOT magyarországi képviseletvezetője megnyitó beszédében elmondta, a magyar fővárost követően Cipruson, majd pedig a tengerentúlon, Torontóban is be fogják mutatni a képeiket. Ahogy a nyári, reptéren zajló programot, tegnap a kiállítás megnyitóját is megtisztelte jelenlétével Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete.

A történelmi fotók, amelyek kiválasztásában a National Geographic Polska is részt vett nemcsak a LOT történetét igyekeznek bemutatni, hanem például azokat a hírességeket is, akik a légitársaságot választották utazásukhoz. A legendává vált 1967-es varsói koncertre a Rolling Stonest, vagy az 1976-os televíziós fellépésükre az ABBA együttest is a LOT szállította Lengyelországba, de még sokak mások, mint például a Boney M énekesnői, vagy Roman Polanski is visszaköszönnek egy-egy fedélzeti, vagy az érkezést megörökítő fotón.

A legszakavatottabb szemek pedig a LOT-flotta történetében is sétát tehetnek a képeken keresztül, egészen a kezdeti típusoktól a legkorszerűbb sugárhajtású változatokig, és akár alapos kihívásként is szolgálhat egy-egy kabinbelsőből, vagy vezérsík fotóból megállapítani, hogy mely régebbi típus is látható a képeken – Iljusinok, Tupoljevek, esetleg Antonovok. A plakátokon és kihelyezett katalógusokon pedig természetesen feltűnik napjaink zászlóshajója is, az utasszállító repülőgépek legújabb generációját képviselő Boeing 787-8-as Dreamliner, amelyet a LOT az európai légitársaságok körében elsőként állított forgalomba.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!