A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is bekapcsolódott abba a munkába, amelyben azt vizsgálják, hogy a Szövetségi Légügyi hatóság (FAA) milyen körülmények között döntött a Boeing 737 MAX típusváltozat légialkalmasságáról.

A Reuters a Seattle Times értesülései hivatkozva közölte, hogy az USA Közlekedési Minisztériuma és a Nemzeti Közlekedésbiztonsági Bizottság (NTSB) nyomozásához már az FBI is csatlakozik. Ezt a szervezet szóvivője sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta.

A hírügynökség szerint az Igazságügyi Minisztérium nyomozói, akik szintén részt vesznek az FAA vizsgálatában, már számos idézést küldtek a Boeingnek. A képviselőházban a jövő héten kezdődnek a meghallgatások a Boeing vezetőivel és az FAA illetékeseivel, de a szenátus is hasonlót tervez.

737MAX; 737; Boeing; 737MAX first flight; air to air; K66500-05

Mint arról korábban beszámoltunk, a Közlekedési Minisztérium azt vizsgálja: megfelelőek voltak-e a gépek biztonsági rendszerei, és megalapozottan adták-e ki a kereskedelmi forgalomba álláshoz szükséges engedélyeket.

Az Egyesült Államokban rendkívül szokatlan, hogy szövetségi ügyészek vizsgálják kereskedelmi repülőgépek műszaki jóváhagyását, e folyamat részleteit, illetve az engedélyek kiadásának rendjét. A szövetségi biztonsági vizsgálatokat ugyanis mindig polgári peres eljárásban végzik.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Később a Seattle Times három, névtelenséget kérő forrására hivatkozva azt írta, a Boeing saját maga végezte el egyebek közt a Lion Air és az Ethiopian Airlines 737 MAX-baleseteihez feltehetően hozzájáruló MCAS rendszer véleményezését.