A légitársaság dolgozóinak szakszervezeti tagjai januárig minden héten hétfőtől csütörtökig munkabeszüntetést terveznek, a magasabb bérek és jobb körülmények kikényszerítése érdekében.

A sztrájksorozat augusztus 8-tól január 7-ig minden héten hétfőtől csütörtökig tart majd a Ryanair spanyol légiutas-kísérőit képviselő két szakszervezet közlése szerint.

Az érdekképviseletek 22 nap szabadságot és évi két hónap plusz fizetést követelnek a spanyol törvényeknek való megfelelés érdekében – írta a Reuters.

A légitársaság szerint az USO/SITCPLA szervezetek közelmúltbeli akcióit is kevés dolgozó támogatta, így a munkabeszüntetés miatt csak minimális fennakadásokra számít Spanyolországban ezen a télen a cég.

Forrás: Ryanair/Youtube

Ám a júliusi sztrájk az ország több repülőterén, főként hétvégenként napokon át tartó fennakadást okozott, bár a törölt járatok száma alacsony volt más, munkabeszüntetésekben érintett országokhoz képest. A spanyol szabályozás ugyanis előírja a légitársaságok és a személyzet számára a minimális szolgáltatás fenntartását.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A spanyol reptereket üzemeltető Aena adatai szerint az idei első félévben a Ryanair a spanyolországi légiutasok 22,3 százalékát szállította.

A hírügynökség egy másik cikke szerint az Easyjet spanyol légiutas kísérői visszavonták az erre a hétvégére tervezett sztrájkjuk tervét, miután az USO szakszervezet közreműködésével és két, júliusban megtartott néhány napos munkabeszüntetés után sikerült megállapodásra jutni a bérekről a légitársasággal.