Több érintett olvasónk is kérdezte, hogy meddig tart az Egyesült Királyság területéről induló utasszállító járatok leszállási tilalma Magyarországon, amelyet több más országot követően a koronavírus Londonban és Dél-Angliában felfedezett, gyorsabban terjedő változata miatt rendeltek el. Megpróbáltunk utánajárni.

December 21-én megjelent a Magyar Közlönyben a kormány 623/2020. számú rendelete, amelyből kiderülnek az Egyesült Királyság területéről induló légijáratok hétfőn bejelentett tilalmának részletei.

“A Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága területéről induló menetrendszerű vagy nem menetrendszerű légi személyszállítást végző polgári légijármű Magyarország területén – a veszélybe került légijármű kivételével – nem szállhat le” – fogalmaz a kormány rendelete, amely a kihirdetését követő napon – azaz 2020. december 22-én 0 órától – lépett hatályba.

A kormányrendelet szövege. (Forrás: Magyar Közlöny)

A Budapest és az Egyesült Királyság közötti útvonalakon üzemelő légitársaságok kedden törölték összes érintett járatukat. Ugyanis bár a tilalom nem vonatkozik a Magyarországról való kiutazásra, a szigetország irányába repülő járatok sem közlekednek Budapestről, hiszen a gépek csak utasok nélkül térhetnének vissza.

A Wizz Air London-Gatwickről és Liverpoolból Ferihegyre érkező két járata még hajnali 01:05-kor és 01:35-kor leszállt a Budapest Airport járatinformációs rendszere szerint.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Kedden már nem indult el a Ryanair gépe Bristolba és London-Stanstedre, a Wizz Air is törölte a Lutonba és onnan visszafelé közlekedő járatát.

Frissítés: Az Easyjet a Budapestről London-Gatwickre induló járatait nem törölte, a repülőgépeket üresen repülik Ferihegyre, majd utasokkal vissza.

A helyzet vis maiornak számít, azaz az érintett járatok utasainak nem jár kártérítés. A törölt járatok viteldíját azonban vissza kell fizetnie a légitársaságoknak készpénzben, kreditben, vagy más járatra történő átfoglalást kell biztosítani.

Meddig tart a tilalom?

A jogszabály harmadik paragrafusának első pontja úgy fogalmaz, hogy a kormány e rendelet hatályát a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló 2020. évi CIX. törvény hatályvesztéséig meghosszabbítja. A második pont szerint a rendelet 2021. február 8-án hatályát veszti. A harmadik paragrafus viszont a rendelet kihirdetését követő 15. napon – azaz majd csak 2021. január 5-én – lép hatályba, míg maga a rendelet már mától él.

Mint ismert, a 2020. évi CIX. törvényt 2020. november 10-én hirdették ki, a kihirdetését követő 90. napon hatályát veszti, de a parlament ezt meghosszabbíthatja, vagy akár korábban is visszavonhatja. Utóbbira kevés az esély annak fényében, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn azt mondta, hogy a koronavírus miatti járványügyi készültség (bár nem a vészhelyzet) 2021-ben valószínűleg egész évben fennmarad.

A légiközlekedésben használt hivatalos értesítési rendszerben helyi idő szerint december 21-én 23:52-kor jelent meg a tilalomról szóló NOTAM-közlemény, amely a lenti keretes részben teljes terjedelmében olvasható.

A szeptember óta érvényes utazási korlátozások leírása kiegészült a 623/2020. számú kormányrendeletben szereplő tilalommal, miszerint nem szállhatnak le Magyarországon olyan utasszállító járatok, amelyek Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága területéről indulnak.

A kiadott A5040/20 számú NOTAM érvényessége helyi idő szerint december 22-én nulla órától várhatóan 2021. január 6. 0:59-ig tart (UTC idő szerint: január 5. 23:59-ig). A várható érvényességi idő azt jelenti, hogy a vonatkozó NOTAM a megjelölt dátumig, vagy addig marad érvényben, amíg nem törlik, vagy nem tesznek közzé újat helyette.

Mindebből az következik, hogy
az Egyesült Királyságból Magyarországra repülő utasszállító járatok leszállási tilalma 2021. február 8-ig tarthat, amennyiben azt nem oldják fel korábban a 623/2020. számú rendelet hatályon kívül helyezésével, vagy egy új kormányrendeletben nem hosszabbítják meg a rendelet érvényességét.

Amint korábban megírtuk, vasárnap reggeltől Hollandia leállította az Egyesült Királyságból érkező utasszállító járatok fogadását, a nap folyamán több európai ország is hasonló korlátozásokat léptetett életbe.

Friss cikkünk a témában:

Több ország lazított az Egyesült Királyságból történő beutazás tilalmán

A5040/20 NOTAMN

Q) LHCC/QAFXX/IV/NBO/E /000/999/4730N01928E999
A) LHCC B) 2012212300 C) 2101052359 EST
E) COVID-19: PASSENGER RESTRICTIONS PASSENGER FLIGHTS FROM THE UNITED KINGDOM OF GREAT BRITAIN AND NORTHERN IRELAND ARE PROHIBITED TO LAND IN HUNGARY. ARRIVAL ENTRY AT HUNGARIAN AIRPORTS IS ALLOWED ONLY FOR HUNGARIAN CITIZENS AND CITIZENS WITH PERMANENT RESIDENCE PERMIT IN HUNGARY AND THEIR FAMILY MEMBERS. CITIZENS WITH ANY RESIDENCE PERMIT ISSUED BY THE HUNGARIAN IMMIGRATION AUTHORITY WITH A LONGER VALIDITY THAN 90 DAYS.
PASSENGERS IN TRANSIT ARE ALLOWED TO ENTER IN CASE OF NEGATIVE HEALTH SCREENING AT ENTRY, IF THEY ARE ABLE TO CERTIFY THE PURPOSE AND DESTINATION OF THEIR TRAVEL AND THEIR ENTRY INTO A NEIGHBOURING COUNTRY OF HUNGARY ON THEIR WAY TO THEIR FINAL DESTINATION IS ENSURED.
PASSENGERS ARRIVING FOR CULTURAL OR SPORT EVENTS IN HUNGARY ARE ALLOWED TO ENTER WITH A TICKET OF THE EVENT PROVIDED THAT THEY HAVE TWO NEGATIVE SARS-COV2 PCR TEST RESULTS WITHIN 5 DAYS WITH AT LEAST 48 HOURS PASSING BETWEEN THE TWO EXAMINATIONS. PASSENGERS ARE ALLOWED TO ENTER DOING BUSINESS OR ECONOMIC ACTIVITIES IN HUNGARY AND THIS CAN BE PROVED AT ENTRY.
PASSENGERS ARRIVING FOR BUSINESS OR ECONOMIC ACTIVITIES ARE EXEMPTED FROM HEALTH SCREENING AND QUARANTINE. SPECIAL QUARANTINE MEASURES APPLY FOR PASSENGERS FOR CULTURAL OR SPORT EVENTS. ANY OTHER INDIVIDUAL EXEMPTION REQUIRES PRIOR PERMISSION. EVERYBODY ENTERING HUNGARY MAY BE SUBJECT TO THE HEALTH SCREENING AND QUARANTINED.