Belgium és Franciaország is enyhített a néhány napja bevezetett szigorú korlátozásokon az Egyesült Királyságból történő beutazást, illetve a légijáratok teljes tilalmát illetően, Hollandia pedig emellett talán még kiskaput is nyitott.

Miután kedden az Európai Bizottság ellenérzését fejezte ki az Egyesült Királyságból érkezőket érintő beutazási tilalom ügyében, valamint lazításokra tett javaslatot a EU-tagállamoknak, szerdára több uniós ország is könnyített a beutazáson.

Belgium és Franciaország a saját állampolgárait és a náluk lakhellyel rendelkező külföldieket engedi be (így az ilyen briteket is), ha az érintettek az indulás előtt legfeljebb 72 órával elvégzett, negatív koronavírus-teszttel rendelkeznek.

Az MTI híre szerint a döntést követően szerda reggeltől újraindult az Egyesült Királyságból Franciaország felé a légi, a vasúti és a tengeri közlekedés. Szerdán a belga Brussels Airlines is bejelentette, hogy újraindítja az Egyesült Királyságba közlekedő járatait.

Illusztréció. (Forrás British Airways)

Holland kiskapu?

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Hollandia december 23-án nulla órától ugyancsak feloldotta az Egyesült Királysággal és a Dél-Afrikai Köztársasággal szemben korábban elrendelt, a légijáratokra és a tengeri hajókra vonatkozó tilalmat.

A holland kormány honlapján megjelent közlés szerint a légi- és hajótársaságok csak olyan utasokat engedhetnek fel az Egyesült Királyságból és Dél-Afrikából Hollandiába tartó járataik fedélzetére, akik a menetrend szerinti megérkezés időpontjától számított 72 óránál nem régebbi negatív teszteredményt tudnak felmutatni. Ennek hiányában meg kell tagadni a beszállást.

A kabinet emellett erősen ajánlja az országba érkezőknek, hogy az érkezést követően tíz napra vonuljanak karanténba.

Bár a holland kormányzat honlapján megjelent közlemény nem tér ki a tranzitutasokra, mivel nemcsak a saját állampolgáraikat és az ott lakhellyel rendelkezőket engedik be az Egyesült Királyságból, és a 10 napos karantént is csak javasolják, akkor vélhetően akár más EU-tagországba tartó állampolgárok is hazajuthatnak hollandiai átszállással.

Ugyanakkor minden holland és EU-s állampolgár számára kötelezővé tették a negatív PCR-teszteredmény bemutatását a határátlépéshez, nem csak az Egyesült Királyságból érkezők számára.

Amint korábban megírtuk, vasárnap reggeltől elsőként Hollandia állította le az Egyesült Királyságból érkező utasszállító járatok fogadását, a nap folyamán több európai ország is hasonló korlátozásokat léptetett életbe. A magyar kormány 2020. december 22., kedd 0 órától tiltotta meg az Egyesült Királyság területéről induló utasszállító járatok leszállását Magyarországon, amely akár február 8-ig is tarthat.

Magyarországon szeptember eleje óta szigorú beutazási korlátozások vannak érvényben, az általános szabályok szerint az érkezőknek 10 napot kell karanténban tölteniük (vannak kivételek és két PCR-teszttel ez rövidíthető), a határellenőrzést pedig a schengeni övezeten belüli utazás esetén is fenntartják február 1-ig a kormány november végi döntése értelmében.

Amennyiben bárki utazást tervez a jelenlegi helyzetben, mindenképpen tájékozódjon hivatalos forrásból az érintett cél- és tranzitországok, repülőterek és légitársaságok szabályairól!