Sikerült béremelést elérnie a németországi reptereken működő biztonsági szolgálatok érdekképviseletének, így elhárult a további sztrájkok veszélye. A munkaadói oldallal kötött megállapodás révén három lépcsős fizetésnövekedés jön a következő években.

Elhárult a sztrájkveszély a német repreken (Fotó: Frankfurt Airport)

Kompromisszum született a napok óta zajló tárgyalásokon a németországi repterek biztonsági szolgálatainak munkatársait képviselő szakszervezet és a munkaadók között, sikerült béremelésről megállapodni – írja az aero.de portál.

Mint megírtuk, nemrég hatalmas sztrájkhullám bénította meg a német reptereket, a tiltakozás magyarországi járatokat és utasokat is érintett.

Az érdekképviselet egységes, 20 eurós órabért követelt, amely az eltérően fizetett dolgozók miatt egyes esetekben 40 százalékos emelést jelentett volna, ezt a munkaadói szövetség (BDLS) elutasította.

A szakszervezet és a BDLS közös nyilatkozata szerint három lépcsőben, 2021-ig 3,5-9,77 százalék közötti mértékben emelik a dolgozók bérét.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Először idén március elsejével növekednek a fizetések, kivéve az utasok és a kézipoggyászok ellenőrzését végző munkavállalóknál, akik már február elsejével megkapják. A következő emelés 2020. január elsején, a harmadik pedig 2021. január elsején lesz.

A legutóbbi, január 15-i sztrájk több mint kétszázezer utast érintett, ezt megelőzően január 10-én és 7-én is voltak munkabeszüntetések több német reptéren.

A biztonsági szolgálatok dolgozóinak három csoportjára vonatkozóan zajlottak a béremelési tárgyalások, az egyik az utasokat és csomagjaikat ellenőrzi, a másik a repterek védett területének ki- és behajtó forgalmát, a harmadik pedig az áru-, postai és catering-szolgáltatásokat.