Május 5-én, szombaton reggel megérkezett Ferihegyre az American Airlines első Philadelphia és Budapest között közlekedő járata. Az amerikai óriáscég csaknem hét év után tér vissza Magyarországra.

Illusztráció (Fotó: AIRportal.hu)

Az AA96-os járatot teljesítő, N399AN lajstromjelű Boeing 767-323(ER) típusú repülőgép a menetrend szerinti érkezéshez képest több mint egy órával hamarabb, 8 óra 36 perckor szállt le Budapesten, majd a számára kijelölt állóhelyre gurult.

Az American Airlines tavaly augusztusban jelentette be, hogy Philadelphiából indít naponta közlekedő járatot Budapestre a 2018-as nyári menetrendben. A légitársaság Boeing 767-300-as repülőgépeivel teljesíti a budapesti járatokat.

A gépek helyi idő szerint minden nap 18.15-kor szállnak fel Philadelphiából AA 96-os járatszámmal és másnap 9.45-kor érkeznek meg Budapestre.
A magyar fővárost 11.35-kor hagyja el AA 97-es járatszámmal a légitársaság Boeing 767-ese, és még aznap 16.05-kor leszáll Philadelphiában.

A cég flottájában jelenleg 24 példány repül a Boeing 767-300-as típusból, a repülőgépek átlagéletkora 19,6 év. Az első járaton Ferihegyre érkező repülőgép 1999 májusában állt forgalomba az Americannél.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Az első Philadelphia – Budapest járatot teljesítő Boeing 767-300-as gurul az állóhelyre. (Fotó: Olvasónk, Pollák Gergely via PSH@Facebook)

A légitársaság felújított fedélzetű 767-esei háromosztályos elrendezésben 209 utas szállítására képesek, business osztályon 28 utas repülhet, továbbá 21 darab “Main Cabin Extra” ülés (mely nagyobb lábteret biztosít, de az ülés és a fedélzeti ellátás megegyezik a turistával), és 160 turista ülőhely válik elérhetővé.

Az üzleti utasoknak Samsung tableten lesz elérhető a fedélzeti szórakoztató rendszer, és teljesen síkba dönthető ülések vannak a felújított a kabinban, a többi osztályon viszont csak fej feletti kijelző lesz. A székköz a prémium turistán 35-36 hüvelyk, a turistán 31 hüvelyk lesz, áramforrás a business és premium economy üléseknél elérhető.

A teljes szezont figyelembe véve az American Airlines 80 ezer székes kapacitást dob piacra.

Jól fogynak a repülőjegyek

American Airlines Boeing 767-300 Budapesten. 2011.04.06. (Fotó: AIRportal.hu)

Tom Lattig, a légitársaság európai ügyvezetője az AIRportal.hu-nak még március közepén egy rendezvényen azt mondta, hogy nagyon jól fogynak a jegyek a járatára, a légitársaság adatai szerint Budapest benne van a legnépszerűbb európai városok listájában.

Elsősorban a turistákra számítanak majd a járatokon, ezt tükrözik az előzetes foglalási adatok is, és az első évben főként az amerikai utasok körében lehet népszerű a járat.

Az eddigi tapasztalatok szerint a foglalók 80 százaléka amerikai állampolgár.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem csak a közvetlen, hanem az átszálló utasoknak is előnyös a philadelphiai repülőtér, hiszen onnan száz amerikai célállomás érhető el, a határ- és vízmellenőrzés pedig sokkal kevesebb időt vesz igénybe, mint a New York-i, vagy washingtoni repülőtereken.

Tom Lattig szerint, ha a járat a nyári szezonban is ilyen jól teljesít, akkor
jövőre már kitolhatják a nyári menetrendi időszakot, de teljes éves járat az első év után a legnagyobb valószínűség szerint nem lesz.

A legfontosabb azonban a vezető szerint, hogy a járat már az első évben profitot termelhet az American Airlinesnak.

Az viszont egyelőre nem merült fel, hogy a Boeing 767-esek helyett más gépet küldjenek a magyar fővárosba mert – Lattig elmondása szerint – ez a legalkalmasabb típus ezeken a járatokon.

7 éves kihagyás után egyből három útvonal érhető el Budapestről az USA-ba

Ezzel az útvonallal már három amerikai város is elérhetővé válik Budapestről: New Yorkba május 3-tól, Chicagóba május 5-től egész évben jár Dreamlinereivel a LOT, Philadelphia pedig az American 767-eseivel lett elérhető márciustól októberig.

Az American Airlines hét év után tér vissza Budapestre, és ezzel a magyar piacra. Legutóbb a 2011-es év nyári menetrendi időszakának végén, októberben közlekedtek a magyar fővárosba New York-JFK-ről szintén Boeing 767-300-asokkal. A járatot a 2012-es menetrendben már nem újították fel, mert a ráhordást biztosító, oneworld légiszövetségi partner, a Malév 2012 februárjában csődbe ment.

A Philadelphia Nemzetközi Repülőtér Pennsylvania állam legforgalmasabb repülőtere, 31 milliót meghaladó éves utasszámmal. A repülőteret bázisként használja az American Airlines mellett a diszkont Frontier is. Az Egyesült Államokon kívül Kanada, a Karib-térség és Dél-Amerika is elérhető a légikikötőből. A New York-ba utazók számára is alternatívát jelenthet, mivel a két város között mintegy száz mérföld a távolság, ami autóval másfél óra, ACELA Express vonatokkal 1 óra alatt megtehető.

A Budapest Airport hivatalosan 2018. május 7-én, hétfőn köszönti majd a járatot.