Közös megegyezéssel megszüntette az Air Canada és a Transat A.T. Inc. azt a megállapodást, amely szerint a kanadai nemzeti légitársaság felvásárolta volna az Air Transatot is irányító turisztikai vállalatcsoportot. A közlés szerint az Európai Bizottság jóváhagyásának elmaradása hozzájárult az üzlet meghiúsulásához.

Azt már korábban közölték, hogy a felvásárlás csak akkor valósulhat meg, ha arra az érintett hatóságok – köztük az Európai Bizottság (EB) is – áldásukat adják.

Az Air Canada a folyamat során jelentős ellentételezési csomagot vállalt a versenyhatósági jóváhagyás érdekében, ám az Európai Bizottság által szabott feltételek túllépték azt a határt, amely a kanadai nemzeti légitársaság számára üzleti szempontból indokolható. Emellett az európai testület a korábbi, hasonló légitársasági felvásárlások során sem szabott ilyen mértékű feltételként – írja a két cég közös közleménye.

A közlés erre nem tért ki, de felvásárlási-egyesülési tranzakciók esetén a versenyhatóságok például a konkurenciának átengedett repülési jogokat, vagy egyes útvonalakon a járatszámok önkéntes korlátozását szokták elfogadni a jóváhagyás érdekében.

Az Air Canada hosszas mérlegelést követően arra jutott, hogy a további vállalások jelentősen csökkentenék a légitársaság nemzetközi versenyképességét, sőt még ezek mellett sem lett volna garantált az EB jóváhagyása.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A tárgyalások során pedig nyilvánvalóvá vált, hogy az Air Canada vállalásai mellett az Európai Bizottság nem hagyja jóvá az ügyletet, ezért a szerződés felbontása mellett döntöttek.

Az erről szóló közös megegyezés értelmében az Air Canada kifizeti a Transatnak a 12,5 millió dolláros felmondási díjat, emellett a Transat a továbbiakban korlátozás nélkül kezdeményezhet tárgyalást harmadik féllel a cég eladásáról.

Az Air Canada és a Transat még 2019 júniusában állapodott meg a felvásárlásról, amelyet a részvényesek néhány hónappal később jóvá is hagytak. A szerződést aztán 2020 októberében a világjárvány súlyos gazdasági következményei miatt újratárgyalták, a vételár az eredeti ajánlat alig több mint negyedére csökkent, ezt a finanszírozási gondokkal küzdő Transat részvényesei el is fogadták.

Forrás: Air Transat