Bár két napja még más állásponton volt, úgy tűnik, a német légitársaság mégis azt kéri a dolgozóitól, hogy oltassák be magukat a koronavírus ellen.

Mint arról a héten beszámoltunk, a Swiss a szigorodó nemzetközi beutazási szabályok, valamint a beosztás készítésének bonyodalmai miatt úgy döntött, kötelezően előírja a pilótáknak és légiutas-kísérőknek az oltás felvételét, és erről tárgyalásokat is folytatnak a szakszervezetekkel.

Lapunk akkor megkereste a Lufthansát, a cég sajtóreferense azt írta, mivel német törvény nem kötelezi őket, így ők nem írják elő sem az utasok, sem a személyzet részére.

Forrás: Lufthansa

A Reuters hírügynökségnek egy nappal később a német légitársaság már egy fokkal árnyaltabban fogalmazott.

A friss álláspont az, hogy a Lufthansa kötelezővé ugyan nem teheti, de az érdekképviseletekkel megállapodást készít elő arról, hogy a járatokon dolgozó személyzet tagjai beoltassák magukat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Reuters jelentése szerint a cég szóvivője arról tájékoztatott, hogy a nemzetközi járatokat oltás nélkül a légitársaság nem tudja teljesíteni.

A Lufthansa harmadik hálózatos cégénél, az Austrian Airlines-nál a hírügynökség szerint már a dolgozók 90 százaléka felvette az oltást.

A német vállalat ezzel hasonló utat választ, mint a Delta Air Lines: kötelezően nem írják elő a vakcinációt, ám saját működési szabályzatuk módosításával és szakszervezeti megállapodásokkal e felé terelik a dolgozók egy részét.

A United Airlines már a hónap elején jelezte, hogy kötelezővé teszi az oltást alkalmazottainak, ehhez csatlakozott később a Hawaiian Airlines is. Rajtuk kívül a Qantas, valamint a hongkongi Cathay Pacific hozott ilyen intézkedést.