A Dubaj-Barcelona útvonalának meghosszabbításával mégis járatot nyithat Mexikóvárosba novemberben az Emirates, bár korábbi hírek szerint a közép-amerikai ország nem adta meg az engedélyt. Az Aeromexico szintén közlekedett volna ősztől a katalán nagyvárosba, de az Emirates-re hivatkozva határozatlan időre elhalasztotta a tervét és a verseny torzításával vádolja a dubaji céget.

Repülhet az Emirates Mexikóba, néhány napi bizonytalanság után (Fotó: AIRportal.hu)

Meggondolta magát Mexikó, mégis engedik, hogy az Emirates a Dubaj-Barcelona útvonal meghosszabbításával, utasokat és árut is fuvarozva járatot indítson novembertől a katalán város és Mexikóváros között.

A minap ugyanis arról szóltak a hírek több portálon is, köztük egy katalán lapnál, hogy a mexikói hatóság nem járul hozzá ehhez, ám az aerotelegraph.com cikke szerint néhány napon belül megváltoztatták a döntést.

Az úgynevezett ötödik szabadságjog alapján létrejövő járatra a spanyolországi hatóságok lelkesen rábólintottak tavasszal, ezzel kívánták erősíteni a katalán főváros repterének gyűjtő-elosztó szerepét.

Ez a légiközlekedési jog azt jelenti, hogy egy adott légitársaság két, számára idegen ország között is fuvarozhat, a saját bázisáról kiindulva és végül oda visszaérkezve. Az Emirates több ilyet üzemeltet, például Dubajból Athénon, illetve Milánón át New Yorkba.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Barcelona-Mexikóváros útvonalon hat év szünet után ősztől az Aeromexico is újra akart volna közlekedni, de a légitársaság közölte, hogy határozatlan időre elvetették a tervüket, noha a jegyértékesítés már megkezdődött.

Megsértődött az Aeromexico az Emirates-re, ezért nem indítj el a saját barcelonai járatát (Fotó: Boeing)

Az Aeromexico annyit közölt, hogy az Egyesült Arab Emírségek “egyik légitársaságának” lépése áll a döntésük mögött, amely szerinte tiltott állami támogatást élvez és ezzel torzítja a versenyt – egyértelműen utalva tehát az Emirates járatindítására.

Az airlinegeeks.com felhívja a figyelmet arra, hogy csupán alig néhány órával a mexikói hatóság Emirates-nek megadott engedélye után tették ezt a bejelentést.

Több portál is rámutat arra a tényre, hogy a mexikói zászlóvivő légitársaságban nagy arányban résztulajdonos a Delta Airlines, amely mint ismert, az Americannel és a Uniteddel együtt hasonló vádakkal illeti a nagy arab légicégeket, és ezért jó ideje szankciókért lobbiztak a politikusoknál.

Ugyanakkor nemrég a jelek szerint megegyezés született ezen ügyben, amelynek értelmében az Emirates és az Etihad, egy külön korábbi egyezség szerint pedig a Qatar Airways is a nemzetközi standardok szerint nyilvánossá teszi a könyvelését és nem indít több „szöcskejáratot” az ötödik szabadságjog alapján.